Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Ερντογάν στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων θα πάρει μέρος στην 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Πακιστάν.

Τον Τούρκο ηγέτη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν. Ο Ερντογάν μεταξύ άλλων θα εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας του Πακιστάν, ενώ στο πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνεται και η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών.

Το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη «θα βαθύνει και θα διευρύνει περαιτέρω την ανθίζουσα στρατηγική εταιρική σχέση Πακιστάν - Τουρκίας». Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία πακιστανικών ΜΜΕ ότι ο Καν σκοπεύει να προσκαλέσει την Τουρκία να ενταχθεί στον «Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Πακιστάν» (CPEC), με την προσδοκία ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα ενισχύσει το ρόλο του CPEC στη «διασυνδεσιμότητα» της ευρύτερης περιοχής. Ο CPEC αποτελεί μέρος ευρύτερων οικονομικών και άλλων συνεργασιών μέσα από τις οποίες η Κίνα επιδιώκει να αναβαθμίσει τον οικονομικό και γεωπολιτικό της ρόλο σε κρίσιμες ζώνες, όπως η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος κ.ά.

Πάντως, ενδεικτικό της «κατανόησης» που μοιράζονται Τουρκία και Πακιστάν είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης του πακιστανικού ΥΠΕΞ που, περιγράφοντας τη «μοναδική σχέση» των δύο χωρών, ανέφερε ότι «η Τουρκία στηρίζει το θέμα της αυτοδιάθεσης για το λαό της κατειλημμένης από την Ινδία περιοχής Τζαμού - Κασμίρ. Το Πακιστάν στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ