Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για το νομοσχέδιο αυταρχισμού και καταστολής

Το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις διαδηλώσεις, που επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Κατεπείγουσα Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση, την οποία κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζεται ότι με το νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής τίθεται υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση. Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που εξαπέλυσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, με την απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών. Στόχος η συκοφάντηση και η ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά και η συνείδηση των νέων, καθώς η συμμετοχή σε μια κινητοποίηση εμφανίζεται ως κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο. Επιδιώκουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στους δρόμους, μπροστά στην εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική, για να πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση.

Βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική για τη λεγόμενη «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης», με βάση την οποία τσουβαλιάζονται προκλητικά οι κομμουνιστικές, οι ριζοσπαστικές ιδέες, η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τη δράση φασιστικών συμμοριών ή τζιχαντιστικών αποκρουστικών οργανώσεων, καθώς και με υπαρκτές μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή και η ενδοσχολική βία. Στοχεύουν όποιον συγκρούεται με τη δικτατορία του κεφαλαίου, επιδιώκουν την ποινικοποίηση των αγώνων και ειδικότερα της δράσης των κομμουνιστών. Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το νομοσχέδιο εισάγει εξελιγμένους μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης, συστήνοντας Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, με ανάθεση υπερεξουσιών - ακόμα και τη λήψη προληπτικών μέτρων - σε Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα. Προβλέπει ακόμα τη διάλυση συγκέντρωσης μεταξύ άλλων αν αυτή δεν έχει γνωστοποιηθεί στην αστυνομική αρχή, την απαγόρευσή της «εάν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή «εάν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», καθώς και τη δυνατότητα επιβολής σειράς περιορισμών. Επιδιώκεται η περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με την αναγωγή σε ιδιώνυμο της συμμετοχής σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί, αλλά και με την ευθύνη του «οργανωτή» δημόσιας συνάθροισης για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους. Πρόκειται για διατάξεις που ανοίγουν δρόμο, διευκολύνοντας την προβοκατόρικη δράση γνωστών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ. Αλλωστε και σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας», οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» αναφέρονται ως παράγοντας κινδύνου για την ασφάλεια, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο αίτημα να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων;

- Στο ότι ΕΕ και κυβερνήσεις με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τις διαδηλώσεις εντείνουν την καταστολή, την παρακολούθηση σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και περιστέλλουν κατακτημένες με αγώνες λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, προκειμένου να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση και να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ