Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

  • Εντείνεται η μάχη για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης σε όλη τη χώρα
  • Αντιπροσωπεία συνδικάτων πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρίσκοντας μπροστά της δυνάμεις των ΜΑΤ

Την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για το χτύπημα των διαδηλώσεων απαιτούν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και μαζικοί φορείς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού δεν μπαίνουν στο «γύψο».

Συνδικαλιστικές οργανώσεις με έδρα την Αττική πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκαν με τον υπουργό, μεταφέροντας αυτήν την απαίτηση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απάντησε παρατάσσοντας τα ΜΑΤ απέναντι στους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές, επιβεβαιώνοντας ότι το απαράδεκτο νομοσχέδιο αφορά ακριβώς την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Συνδικάτα και φορείς ξεκαθαρίζουν ότι η καταστολή δεν θα περάσει και με ακόμα μεγαλύτερη ορμή εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Πέμπτη 9 Ιούλη, σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μία μέρα νωρίτερα, αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν σε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου), με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Κυβερνητική «πρόβα» του νομοσχεδίου - εκτρώματος στη χτεσινή διαμαρτυρία των συνδικάτων

Τα ψέματα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο ξεσκεπάστηκαν και με τη χτεσινή επιχείρηση καταστολής της διαμαρτυρίας των συνδικάτων
Τα ψέματα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο ξεσκεπάστηκαν και με τη χτεσινή επιχείρηση καταστολής της διαμαρτυρίας των συνδικάτων
Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα και η ένταση της καταστολής τάχα «δεν αφορούν» το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του ξεσκεπάστηκαν για άλλη μια φορά χτες, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την οποία οργάνωσαν Ομοσπονδίες, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, συνδικάτα από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και φορείς αυτοαπασχολούμενων.

Αντιπροσωπεία των συνδικάτων και των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, μεταφέροντάς του την απαίτηση να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Ωστόσο, με «άνωθεν εντολές», δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν συνδικαλιστές οι οποίοι πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, απαγορεύοντάς τους να φτάσουν μέχρι την είσοδο και δημιουργώντας γύρω τους έναν ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «μετά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία, θέλοντας να ενημερώσει όλες τις παρευρισκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρήκε μπροστά της δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει τα συνδικάτα».

Ηταν μάλιστα τέτοιες οι εντολές προς τις αστυνομικές δυνάμεις για το «μπλοκάρισμα» των συνδικαλιστών, που προτίμησαν να κόψουν ολοκληρωτικά την κίνηση στη Λεωφόρο Κατεχάκη!

Ηταν τέτοιες οι εντολές για το «μπλοκάρισμα» των συνδικαλιστών, που τα ΜΑΤ προτίμησαν να κόψουν ολοκληρωτικά την κίνηση στη Λεωφόρο Κατεχάκη...
Ηταν τέτοιες οι εντολές για το «μπλοκάρισμα» των συνδικαλιστών, που τα ΜΑΤ προτίμησαν να κόψουν ολοκληρωτικά την κίνηση στη Λεωφόρο Κατεχάκη...
Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστών, με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της αστυνομίας και να καταγγέλλει: «Αυτό θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Να απαγορεύει ακόμα και μια απλή διαμαρτυρία. Να μας υπαγορεύει η αστυνομία πώς θα περπατήσουμε, πού θα βαδίσουμε... Δεν πρόκειται να ανεχτούμε, να συμβιβαστούμε με μια τέτοια κατάσταση. Σήμερα μας κλείνουν το δρόμο. Με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να "κλείσουν" το δρόμο στα συνδικάτα να διεκδικούν και να παλεύουν».

«Οχι στο φακέλωμα και στην τρομοκρατία. Δεν θα περπατάμε με την αστυνομία», αντήχησε το σύνθημα των συγκεντρωμένων, στους οποίους η αντιπροσωπεία μετέφερε το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υπουργό.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη συνάντηση ο υπουργός ισχυρίστηκε πως ο νόμος δεν αφορά το οργανωμένο κίνημα. Η εικόνα όμως σήμερα εδώ είναι η απόδειξη ότι οι απαγορεύσεις αφορούν πρωτίστως τα συνδικάτα. Μας είπε ότι δήθεν δεν αλλάζει κάτι σοβαρό στα ισχύοντα... Τότε γιατί φέρνουν ολόκληρο νομοσχέδιο στη Βουλή;».

«Σήμερα εδώ πήραμε μια πρώτη γεύση τι σημαίνει το νομοσχέδιο», κατήγγειλε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Επιβεβαιώθηκε αυτό που είπαμε και στον υπουργό, ότι στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στους εργατικούς αγώνες, ενάντια στα συνδικάτα. Στα συνδικάτα που αγωνίζονται, που δεν κάνουν πίσω, που δεν "τα διπλώνουν". Οπως απέφυγε να απαντήσει ο υπουργός τι εννοούν ότι έρχεται να αντιμετωπίσει το "ριζοσπαστισμό". Μήπως ο αγώνας να είναι το νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ή το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας σε περίπτωση πανδημίας, δεν το θεωρούν "ριζοσπαστισμό"; Οπως δεν αρνήθηκε επί της ουσίας τη θέση μας ότι το νομοσχέδιο "λύνει τα χέρια" στους προβοκάτορες να τα σπάνε και στα δικαστήρια να σέρνουν τους συνδικαλιστές που αγωνίζονται... Τους λέμε λοιπόν καθαρά: Οσους νόμους και να ψηφίσετε, θα μείνουν στα χαρτιά!».

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Κανείς συμβιβασμός με την καταστολή!», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι «στη συνάντηση ο υπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως ο "ριζοσπαστισμός" δεν αφορά τις ιδέες αλλά δήθεν το οργανωμένο έγκλημα, σήμερα όμως η κυβέρνηση έδειξε ποιους πραγματικά βάζει στο στόχαστρο».

Η παράσταση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, να πάρουν μαζικά - μαχητικά μέρος στη συγκέντρωση της Πέμπτης στο Σύνταγμα.

Μαζική καταδίκη από συνδικάτα και φορείς

Την ίδια ώρα, σε όλη τη χώρα, σε κάθε κλάδο και κάθε περιοχή, πληθαίνουν συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαζικοί φορείς που καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά.

Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Νάουσας, Λευκάδας - Βόνιτσας και Σάμου.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).

Η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων από όλη τη χώρα και κάθε κλάδο.

Το νομοσχέδιο καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους, καλώντας στα συλλαλητήρια, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΕΕΔΥΕ κ.ά.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν ακόμα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Ηδη αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, το νομοσχέδιο - έκτρωμα καταγγέλλουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στον Λευκό Πύργο ενάντια στο νομοσχέδιο για το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τονίζει ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήσει κανέναν γονιό αδιάφορο. Οπως επισημαίνει, «η ΑΣΓΜΕ, αλλά και όλες οι Οργανώσεις Γονέων που επανειλημμένα έχουμε βρεθεί στο δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης των παιδιών μας, δεν μπορούμε να "κλείσουμε τα μάτια" στην αφαίρεση του δικαιώματός μας να διαδηλώνουμε, να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε συλλογικά και οργανωμένα για την κάλυψη των σύγχρονων διευρυμένων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας».

Το νομοσχέδιο καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους, τέλος, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ