Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Νέες «προσφορές» στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς

MotionTeam

Σήμερα δημοσιοποιείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις θερινές προβλέψεις 2020 αναφορικά με το βαθμό βύθισης του ΑΕΠ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται και οι πρώτες υποδείξεις αναφορικά με το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, όπου θα γίνει συζήτηση σχετικά με τη συνολική οικονομική κατάσταση σε επίπεδο Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εξελίξεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, όπως αυτοί διαμορφώνονται με τα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης προς το κεφάλαιο. Η συζήτηση αυτή με τη σειρά της θα αποτελέσει τη βάση για την προετοιμασία των δημοσιονομικών σχεδίων και των συστάσεων προς τα κράτη - μέλη για το 2021, που θα απευθύνει το φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και ενώ βέβαια τα αντιλαϊκά παζάρια για το 2021 αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είχε ξεκαθαρίσει πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων». Σε αυτό το φόντο, τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαών.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συζητηθεί η εκλογή νέου προέδρου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη θέση του απερχόμενου Μ. Σεντένο.

«Σχέδιο» ανάκαμψης για το κεφάλαιο...

Στο μεταξύ, αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού ένα πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο, που προετοιμάζει η λεγόμενη «επιτροπή Πισσαρίδη». Το σχέδιο αυτό, με το μπαράζ καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα προβλέπει, αναμένεται να αποτελέσει και τον «φάκελο» με βάση τον οποίο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει για τους επιχειρηματικούς ομίλους μερίδιο από την πίτα του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης» σε επίπεδο ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει μπαράζ από νέα κίνητρα για νέες επενδύσεις και για εξαγωγές, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αποσβέσεων αλλά και η απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, στη ρότα που αξιώνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά, το κράτος μέσω των υπεραποσβέσεων έρχεται να επιδοτήσει τις επενδύσεις, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται η ενίσχυση του λεγόμενου τρίτου πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή των ιδιωτικών προγραμμάτων ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκονται νέα φορολογικά κίνητρα, με στόχο, όπως λένε, να κάνουν περισσότερο ελκυστική την ιδιωτική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα η έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα κ.ά.

...μόνιμη «εποπτεία» για το λαό

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη, ξεκινούν και επίσημα τα παζάρια της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» γύρω από τα προαπαιτούμενα του 7ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από ένα τρίμηνο, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων θα ακολουθήσουν τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Θυμίζουμε ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα της διαμόρφωσης του νέου πτωχευτικού κώδικα, με τις διατάξεις που αφορούν την κλιμάκωση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών και απέναντι στην πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» προβάλλουν κάποιες ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του νέου φορέα, στον οποίο θα μεταβιβάζεται η πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια και ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ ανάμεσα στα άλλα ο δανειολήπτης θα υποχρεώνεται να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ειδικό φορέα και στη συνέχεια θα έχει... το δικαίωμα να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του για ένα ορισμένο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ