Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Καθοριστικός» ο ρόλος των ΝΑΤΟικών υποδομών στη χώρα για την τροφοδότηση του ιμπεριαλιστικού μακελειού

Eurokinissi

«

Με την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω των ελληνικών εγκαταστάσεων, αποδεικνύεται και στην πράξη η ιδιαίτερη σημασία που είχε η υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA). Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, κάτι που, εξάλλου, έχουν υπογραμμίσει και Αμερικανοί αξιωματούχοι». Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Ν. Δένδιας, επιβεβαιώνοντας τόσο το «αμέτρητο βάθος» της εμπλοκής της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό, όσο και τον «κρίσιμο ρόλο» που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές που έχουν «φυτευτεί» σε όλη την Ελλάδα, με τις συμφωνίες πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ.

Αλλωστε, σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σημείωσε: «Κοιτάξτε όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πρεσβεία τα πέντε και πλέον χρόνια που βρίσκομαι εδώ, επεκτείνοντας την MDCA, δουλεύοντας για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, αλλά και για την απόρριψη της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ολα αυτά ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για να απαντήσουμε στην 24η Φεβρουαρίου. Δόξα τω Θεώ που είχαμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο να φτάσει η στρατιωτική υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δόξα τω Θεώ που έχουμε την επέκταση της Ρεβυθούσας».

«Το λιμάνι του ΝΑΤΟ»

Να καταγραφεί εδώ ότι δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη». Τονίζει δε ότι «το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία». Ετσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και πολεμικές ετοιμασίες πάνε μαζί.

Να καταγραφεί, επίσης, και η τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, που μιλώντας στο «mononews.gr» είπε: «Εχουμε πολλά κοινά (σ.σ. με την ελληνική κυβέρνηση) πρότζεκτ όσον αφορά τη διασύνδεση από Νότο προς Βορρά. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος από την Κωνστάντζα της Ρουμανίας προς την Αλεξανδρούπολη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, που σχετίζεται με τη δυνατότητα κινητικότητας του ΝΑΤΟ. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα λιμάνι βασικό για το ΝΑΤΟ και σημαντικό εμπορικό λιμάνι για τις χώρες μας», τόνισε.

Ταξίδι στις ΗΠΑ και «3 συν 1» με συμμετοχή Μπλίνκεν

Ταυτόχρονα, ο Δένδιας ανακοίνωσε πως απέστειλε επιστολή στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητώντας να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων στη Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στην αρχή του πολέμου υπήρχαν θύματα ομογενείς. Με όλα αυτά στις αποσκευές εξάλλου παρουσίασε ως «προσδοκία» της κυβέρνησης τη «διατήρηση και ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σύντομα», είπε, ενώ μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), η οποία «θα συμβάλει στο σχεδιασμό κοινών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη στόχευση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση μέσα από την προσπάθεια για «ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου. Μέσω των εγκαταστάσεων για μετατροπή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), αλλά και μέσω των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και ΙGΒ). Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κοιτασμάτων», είπε επ' αυτού ο Δένδιας.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε «συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία στο ενεργειακό σκέλος», στο όνομα της οποίας επιταχύνονται διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Εχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και δεν αποκλείουμε κανέναν από αυτές, υπό τον όρο ότι αποδέχονται την αρχή της αμοιβαιότητας και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ισχυρίστηκε, την ώρα που η βάση των διευθετήσεων αυτών είναι τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των επιχειρηματικών ομίλων και τα σχέδια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, και με αυτό το «πατρόν» «κόβονται και ράβονται» τα κυριαρχικά δικαιώματα και συσσωρεύονται μεγάλοι κίνδυνοι σε βάρος των λαών.

Νέες «προειδοποιήσεις» Τατάρ

«Μόνο στη βάση δύο ξεχωριστών κρατών μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία στην Κύπρο», επανέλαβε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας στο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την «κυριαρχική ισότητα» των Κατεχομένων και το «διεθνές στάτους» των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε δε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει η στρατηγική υπέρ των «δύο χωριστών κρατών και λαών» στο νησί και ότι η «λύση» της ομοσπονδίας δεν συζητείται πλέον, την οποία πάντως είπε ότι οι «δύο κοινότητες» αντιλαμβάνονται με μεγάλες αποκλίσεις.

Επίσης, ο Τατάρ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά αποδεικνύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και - συνέχισε - κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο, όπως το 1974, δεν θα επαναληφθεί.

Την ίδια στιγμή, πάντως, είπε ότι ένα πραγματικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ήταν η ένωση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη για τη μεταφορά Ενέργειας, παραπέμποντας ανοιχτά στα παζάρια για τη μεταφορά υδρογονανθράκων της περιοχής μέσω Τουρκίας, Κύπρου και άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ