Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
«Προειδοποιήσεις» από Δύση αλλά και Ρωσία...

Ψηλά στην ατζέντα της αναμέτρησης Δύσης - Ρωσίας παραμένουν τα Βαλκάνια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εντείνει ακόμα περισσότερο την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Ενδεικτικές είναι οι «προειδοποιήσεις» που δέχεται με διάφορους τρόπους η Σερβία, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση.

Χαρακτηριστικά, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Σερβίας στον ΟΗΕ, με την εκπρόσωπό του Μαρία Ζαχάροβα να κάνει λόγο για «πίεση που εξασκείται στους Σέρβους» και να καταγγέλλει τη «σειρά πανομοιότυπων ψήφων» που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες βδομάδες στον ΟΗΕ, «όλες ενάντια στη χώρα μας». Η ίδια υποστήριξε ότι τον τελευταίο καιρό οι εκπρόσωποι πολλών χωρών καταγγέλλουν στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ότι «υποφέρουν από τις τρομακτικές πιέσεις δυτικών χωρών, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, που θέλουν να βάλουν όλο τον κόσμο ενάντια στη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, εκφράζοντας τη σαφή δυσαρέσκεια και την ανησυχία της Μόσχας, η Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι πιέσεις αυτές οδηγούν πολλές χώρες «να συμβιβάζονται», προσθέτοντας πως «αν μιλάμε για χώρες που δηλώνουν φίλοι μας, τότε είναι αδύνατον να το καταλάβουμε αυτό». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι με πολλές από αυτές τις χώρες «ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τι είναι φιλία. Εμείς πάντα στηρίζουμε τους φίλους μας σε δύσκολες στιγμές...».

Ακόμα, η Ρωσίδα διπλωμάτης έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «υποθέτουμε πως όσοι είναι παραδοσιακά σταθεροί φίλοι μας θα παραμείνουν συνεπείς σε θέσεις που αντανακλούν τα αληθινά τους εθνικά συμφέροντα» και ότι θα το κάνουν αυτό «σε διάφορες πολυμερείς πλατφόρμες». Κατέληξε δε ότι «το Βελιγράδι γνωρίζει τα αίτια για αυτήν την κρίση. Τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένα σε ανώτατο επίπεδο».

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση που επέλεξε η Σερβία σε πρόσφατες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, υπερψηφίζοντας δυτικά ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή βέβαια που η Μόσχα απευθύνει «προειδοποιήσεις» στο Βελιγράδι για την αφοσίωσή του, αντίστοιχα «μηνύματα» καταφτάνουν και από την άλλη πλευρά.

Δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε την Ουκρανία και μια χώρα - μέλος της ΕΕ (που δεν κατονόμασε) ότι μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών μεθοδεύουν ψευδείς προειδοποιήσεις περί τοποθέτησης βομβών σε επιβατικά αεροσκάφη της εταιρείας «Air Serbia».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σχεδόν 15 αεροσκάφη της εταιρείας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα, εξαιτίας απειλών για τοποθέτηση βομβών, και το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου εκκενώθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Ο Βούτσιτς είπε ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν «για λόγους αρχής» και «επειδή θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ελεύθερη χώρα, που παίρνει αποφάσεις με κυρίαρχο τρόπο. Δεν θα αποφασίσει κανένας για λογαριασμό μας αν θα ακυρώσουμε πτήσεις».

Στο μεταξύ η Ζαχάροβα επέκρινε έντονα την απέλαση έξι Ρώσων διπλωματών από τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθούν να βρίσκονται στον δρόμο της Δύσης, ακολουθώντας τα αισθήματα ρωσοφοβίας και καταστρέφοντας μια σπείρα διμερών σχέσεων», ενώ έκανε λόγο για «πρόκληση» που «θα έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε δε ότι σύντομα η Μόσχα θα λάβει «αντίμετρα».

Να σημειωθεί τέλος ότι όπως ανακοίνωσε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ, υπάλληλοι της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα είναι «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae), ως αντίποινα σε απόφαση της Σόφιας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι πιέσεις για «εξομάλυνση» με τους όρους ΗΠΑ - ΕΕ(2023-02-04 00:00:00.0)
Προσωρινή «εκτόνωση» με απομάκρυνση οδοφραγμάτων ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση(2022-12-30 00:00:00.0)
Προς νέο γύρο έντασης της αντιπαράθεσης και των παζαριών(2022-08-24 00:00:00.0)
Επαφές στα Βαλκάνια με Ρωσία - Κίνα στο στόχαστρο(2022-04-28 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» ότι η ένταση μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση(2021-09-29 00:00:00.0)
Οικονομία, Ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Νταβούτογλου(2015-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ