Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση της Εισαγγελίας για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε η είδηση για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Οπως είχε σημειώσει ο δημοσιογράφος, η παρακολούθησή του ξεκίνησε στις 20 Ιούνη του 2020 και σταμάτησε στις 12 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, τη μέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι τον παρακολουθούν. «Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια». Στη χτεσινή τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομού επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι γίνονται παρακολουθήσεις επικαλούμενος ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» και λέγοντας ότι η Ελλάδα από το 2005 και με διάταξη του 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ) εφαρμόζει τις λεγόμενες «επισυνδέσεις» (βλέπε υποκλοπές), κάτι που εναρμονίζεται όπως είπε με τη νομοθεσία και της ΕΕ. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει παράνομη διαδικασία επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή την ιστορία, των Αρχών της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης: Του Εισαγγελέα που υποδέχεται τα αιτήματα και ανάλογα αποφασίζει. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 2005 και μετά, αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Πάντοτε στη χώρα μας η διαδικασία αυτή είναι πλήρως ενσωματωμένη με ό,τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη». Και πρόσθεσε ότι «είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχαν γίνει το 2018 και που ορθώς είχαν γίνει».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε:

«Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφου από την ΕΥΠ για "λόγους εθνικής ασφαλείας" είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που εκθέτει την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εν λόγω κρατική υπηρεσία υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από κρατικές υπηρεσίες, με βάση και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Θυμίζουμε, επίσης, τα περιστατικά συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ και για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την ταυτότητα των υπευθύνων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση, που συνιστά μια ακόμη απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το απόρρητο των επικοινωνιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ