Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας - ΒΑΕ για όλους!

Κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ

Σε παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για μείωση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, τεχνικούς, καθαριστές, επισκέπτες Υγείας, βιολόγους - βιοχημικούς) και κατάργησή του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και την εστίαση). Επίσης, διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.) από την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ενώ η πρόταση για μικρή αύξηση 20 - 30 ευρώ μεικτά μόνο για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μια κατηγορία ραδιολόγων - ακτινολόγων χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού για την άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οπως προβλεπόταν και στον νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος ήταν η «ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», που σημαίνει μειώσεις για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΛΚ, δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση και παρέπεμψαν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε επόμενη συνάντηση με το πρόσχημα ότι δεν έχει ολοκληρώσει η αρμόδια επιτροπή τη σχετική επεξεργασία, της οποίας το τελικό πόρισμα αναμένεται μέχρι τις 30 Απρίλη.

Οπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τη χορήγηση του επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εντάσσονται στα αντιδραστικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», με την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία, και τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ