Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την παρουσία του Ν. Μπελογιάννη στο νησί

«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» κοσμεί τον κεντρικό δρόμο της Λιθακιάς

Με μία ζεστή, λιτή και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα εκδήλωση, η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ τίμησε το πρωί της Κυριακής τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, με τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας στο σπίτι όπου το 1937 συγκροτήθηκε ο πρώτος παράνομος κομμουνιστικός πυρήνας στο νησί, παρουσία του κομμουνιστή ήρωα.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον συνολικό προγραμματισμό της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας που θα κορυφωθεί στην Πάτρα την Κυριακή 8 Μάη. Παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα πρώτα βήματα συγκρότησης Οργάνωσης του Κόμματος στη Ζάκυνθο, την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

Η Λιθακιά είχε ντυθεί στα «κόκκινα» και, παρά τη βροχή, εκφράστηκε η θέληση των συμμετεχόντων να συνεχίσουν τον όμορφο αγώνα τους, για τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, στα βήματα που και ο Νίκος Μπελογιάννης χάραξε, τα λόγια του οποίου αναφέρονταν στο κεντρικό πανό της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας: «Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για αυτόν τον σκοπό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».

«Μεγάλη τιμή και χαρά»

Στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδάτου συγκροτήθηκε ο πρώτος κομμουνιστικός πυρήνας, ενώ χειρόγραφη μαρτυρία του δόθηκε στο Κόμμα, αναφέροντας σημαντικά στοιχεία.


«Για εμάς είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά που μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να τιμήσουμε τον Νίκο Μπελογιάννη. Μαζί τιμάμε και τους συντρόφους που δεν είναι στη ζωή, Αλέξανδρο Παπαδάτο, Αντώνη Βλασόπουλο, Σπύρο Λυκούρεση - Τσαπόγα, Γιώργο Στρούζα, Νίκο Τετράδη», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό της η κόρη του Αλέξανδρου Παπαδάτου, Ντίνα, σημειώνοντας:

«Εγώ, τα παιδιά μου, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου, οι δύο αδελφές μου και ο αδελφός μου είμαστε περήφανοι για τον πατέρα μας. Σε αυτόν τον τόπο και σε αυτό το σπίτι οργανώθηκε η πρώτη κομμουνιστική οργάνωση Ζακύνθου».

Λέγοντας ότι πρέπει να ήταν και άλλοι που και η ίδια δεν θυμάται, έστειλε περήφανο μήνυμα: «Τιμούμε και ευχαριστούμε τη σημερινή Οργάνωση Ζακύνθου που επιμελήθηκε να τιμηθεί ο Νίκος Μπελογιάννης και το σπίτι αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνατε! Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!».

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου, Διονυσία Βλαχιώτη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την τοποθέτηση της πλάκας, όπως το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και ιδιαίτερα τους Νιόνιο Κλάδη (Πετρά), που δώρισε το μάρμαρο, και τον γλύπτη Τάσο Σταμίρη, που φιλοτέχνησε στο χέρι την προσωπογραφία του Νίκου Μπελογιάννη, με βάση τον πίνακα του Πικάσο.

Διδάσκει για το σήμερα και το αύριο

Αποσπάσματα από το ποίημα «Ανθρωπος με το γαρύφαλλο» απήγγειλε ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Κώστας Καποδίστριας, ενώ στην κεντρική ομιλία ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη διπλή παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη το 1937 και το 1938 στο νησί, στις αξίες και τα ιδανικά που ποτέ δεν πρόδωσε παρά τις ευκαιρίες που είχε, στις δυνάμεις που άντλησε ο ίδιος και αντλεί ο καθένας από το Κόμμα, την ιδεολογία και την πάλη του. Με βάση και τις σημερινές εξελίξεις, κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να βαδίσουν στον δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής με το ΚΚΕ, απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το σύστημα που υπηρετούν.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, τα μέλη του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Δημήτρης Αγγελόπουλος και Διονύσης Κλάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου, και μέλη του ΤΣ Λιθακιάς.

Η πλάκα κοσμεί πλέον τον κεντρικό δρόμο του χωριού, με την αφιέρωση της ΤΕ Ζακύνθου, ενώ λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα», γέμισε κόκκινα γαρύφαλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ