Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το απόγευμα της Κυριακής 10 Απρίλη πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος στα Προσφυγικά της Νίκαιας, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 στην Αττική. Την ιστορική ξενάγηση έκανε η Λουίζα Κουστουμπάρδη, φιλόλογος στο 7ο Γυμνάσιο Νίκαιας.

Σημείο εκκίνησης η πλατεία Κρήνης, όπου στέκει το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας. Εκεί έγινε αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Συνθήκη των Σεβρών και Μικρασιατική Εκστρατεία).

Δεύτερη στάση η γειτονιά των Γερμανικών, ένας ιδιότυπος συνοικισμός με λυόμενες κατοικίες, που στήθηκε το 1929 χάρη στην πολεμική αποζημίωση που έδωσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ως ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρίτη στάση η οδός Φιλαδελφείας και Γρεβενών, με φόντο μια μισογκρεμισμένη προσφυγική κατοικία, όπου έγινε αναφορά στα υλικά κατασκευής των προσφυγικών κατοικιών, στη δομή τους, αλλά και στην παντελή έλλειψη έργων υποδομής στο συνοικισμό.

Τέταρτη στάση η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου στέκονται ακόμα όρθιες οι λεγόμενες «Πολυκατοικίες της ΕΑΠ», ιδιαίτερος τύπος προσφυγικών κατοικιών, που απλώνονταν σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, δημιουργώντας στο εσωτερικό τους χώρο για κοινόχρηστα πλυσταριά, τα οποία εκτός από την αρχική τους χρήση, λόγω των αναγκών των προσφύγων, μετατράπηκαν συχνά σε κατοικίες, σχολεία ή ακόμα και εκκλησίες για τους πρόσφυγες (π.χ. Οσία Ξένη).


Προτελευταία στάση ο Αγιος Νικόλαος, η πρώτη εκκλησία της πόλης, αλλά και το σημείο που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Νέας Κοκκινιάς στις 18 Ιούνη του 1923, ο χώρος που λειτούργησε το πρώτο σχολείο της πόλης μέσα σε μια σκηνή, αλλά και το πρώτο θέατρο της πόλης.

Τελευταία στάση η Οσία Ξένη και η μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς, μια από τις παλιότερες γειτονιές της πόλης και συνδεδεμένη με την Ιστορία του Μπλόκου, όπου δεκάδες πρόσφυγες έγιναν μάρτυρες στις 17 Αυγούστου του 1944 της ναζιστικής θηριωδίας.

Συγκινητική, σε όλη τη διάρκεια του περιπάτου, η παρουσία κατοίκων της περιοχής και απογόνων των πρώτων προσφύγων που δημιούργησαν τη Νέα Κοκκινιά, οι οποίοι μοιράστηκαν την οικογενειακή τους ιστορία και τις μνήμες τους από τη ζωή τους στον οικισμό, θυμίζοντας πόσο ζωντανή και επώδυνη είναι ακόμα και τώρα, 100 χρόνια μετά, η μνήμη της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούν νέες αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ