Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Μαζική, μαχητική κινητοποίηση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου και αντιπολεμική διαδήλωση στην Πρέβεζα από δεκάδες φορείς της περιοχής

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», βροντοφώναξαν εκατοντάδες διαδηλωτές από όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό, στον ρωσικό και στους άλλους λαούς της περιοχής.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας, εργατικά σωματεία της περιοχής, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, σύλλογοι γυναικών, φοιτητών και εμπόρων καθώς και σειρά άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην κινητοποίηση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, ο Κώστας Καμήλος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Ιωαννίνων και ο Μανώλης Χαλέπης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, ενώ επιδόθηκε ψήφισμα στον στρατιωτικό διοικητή της ΝΑΤΟικής βάσης. Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ έγραψαν στους τοίχους της βάσης «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και άλλα αντιπολεμικά συνθήματα.


Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στο Ακτιο πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στους δρόμους της Πρέβεζας, που κατέληξε έξω από το δημαρχείο της πόλης στην παραλία. Εκεί πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία από τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, όπου καταγγέλλοντας την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται, υπογράμμισε ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ουκρανικού λαού, αλλά με τους ανταγωνισμούς και τη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάμεσα στη Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική εμπλοκή υπαγορεύεται από την αναβάθμιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στο πλιάτσικο της περιοχής, αναδεικνύοντας ενδεικτικά τα χρυσά συμβόλαια των Ελλήνων εφοπλιστών για τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε ότι στα 70 χρόνια δράσης του ΝΑΤΟ έχει αποκαλυφθεί ο πραγματικός του χαρακτήρας ως στρατιωτικού εργαλείου του κεφαλαίου κατά των λαών, ενώ για την προπαγάνδα των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου περί δήθεν θωράκισης της χώρας από την τουρκική επιθετικότητα επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Παναγιωτόπουλου, ότι δεν γίνεται να τα βάζει κανείς με τη σύμμαχο Τουρκία, γιατί στόχος είναι να εξασφαλιστεί πάση θυσία η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.


Εκτενείς ήταν οι αναφορές του Γ. Αναγνώστου στον χαρακτήρα και τον ρόλο της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί μία από τις τρεις τέτοιου τύπου βάσεις που διαθέτει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Τόνισε ότι τα ιπτάμενα κατασκοπευτικά ραντάρ AWACS έχουν αναλάβει την παρακολούθηση του δικτύων τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, τον συντονισμό επιχειρήσεων εναέριας αστυνόμευσης στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία, στο Ιράκ σάρωναν στόχους πριν τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς. Τέλος, αναφέρθηκε στις συνεχείς μεταφορές ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οπλισμού που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στην Ηπειρο μέσω της Εγνατίας Οδού, με προορισμό το τελωνείο του Προμαχώνα, καλώντας τον λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση.

«Επόμενος μεγάλος σταθμός στη δράση μας είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά», τόνισε αναφέροντας ότι «η πάλη για το μεροκάματο, για υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος για το Κόμμα! (2012-06-07 00:00:00.0)
Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα (2008-05-28 00:00:00.0)
Να φύγει η ΝΑΤΟική βάση από την περιοχή (2007-05-18 00:00:00.0)
Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα. (2004-05-11 00:00:00.0)
Ο λαός απαιτεί να φύγουν οι βάσεις του θανάτου (2002-05-28 00:00:00.0)
Αύριο η πορεία Πρέβεζα - Ακτιο (1996-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ