Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΑΚΤΙΟΥ
Ο λαός απαιτεί να φύγουν οι βάσεις του θανάτου

Με ριζωμένη στο νου και στην καρδιά την πεποίθηση πως το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να νικήσει, ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας διαδήλωσε, το απόγευμα του Σαββάτου (25/5/2002), στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών και τη ληστρική επιδρομή που έχουν εξαπολύσει κατά των λαών. Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που η Συντονιστική Γραμματεία Επιτροπών Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργάνωσε στο Ακτιο και στην Πρέβεζα.

Στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου, στις 7 και μισή το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές. Σήκωσαν τις σημαίες και τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης και ξεκίνησαν την πορεία με κατεύθυνση τη ΝΑΤΟική βάση. Με συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, αλλά και των ντόπιων εκφραστών τους, νεολαίοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έφτασαν στην πόλη της βάσης, όπου και παρατάχθηκαν. Μπροστά τους, οι δυνάμεις καταστολής των ιμπεριαλιστών. «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, με συνθήματα και τραγούδια να αντηχούν, έγιναν ομιλίες και αποδόθηκαν χαιρετισμοί από αντιπροσώπους πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων. Κεντρική ομιλία έγινε από τον Κ. Σιδέρη, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Επιτροπών Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας και της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου, ενώ απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό ο Θ. Παπαϊωάννου, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Επιτροπών Ειρήνης και δήμαρχος του Δήμου Πασσαρώνας και ο Θ. Δρόσος, εκπρόσωπος από το Δήμο της Ζίτσας.

Στην κεντρική ομιλία, ο Κ. Σιδέρης τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γίνονται για την πάταξη δήθεν της τρομοκρατίας, για την εξασφάλιση δήθεν της ασφάλειας και της ειρήνης στον πλανήτη, δεν έχουν άλλα αίτια από την προσπάθεια του ίδιου του συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική του κρίση, από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη, επεκτατισμό, διεκδίκηση εδαφών, έλεγχο αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την προσπάθειά του να ισοπεδώσει στο πέρασμά του ό,τι αντιστέκεται στη λυσσαλέα επίθεσή του. Ασκησε κριτική, επίσης, στην ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που συντάχθηκαν στο πλευρό των ιμπεριαλιστών και έβαλαν την υπογραφή τους για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Μετά την πορεία στο Ακτιο, το πρόγραμμα των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε στην πόλη της Πρέβεζας, όπου έγινε πορεία, συγκέντρωση με ομιλήτρια την Γ. Λαδογιάννη, μέλος της ΕΕΔΥΕ και μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, τέλος, συναυλία ειρήνης από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα της Λευκάδας. Μόλις οι διαδηλωτές έφτασαν στο λιμάνι της Πρέβεζας, με αφετηρία την προβλήτα, έκαναν δυναμική πορεία, η οποία κατέληξε στο σημείο του λιμανιού, όπου είχε στηθεί εξέδρα για τη συναυλία ειρήνης.

Στην ομιλία της, η Γ. Λαδογιάννη επισήμανε: «Το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της περιοχής μας είναι εδώ, παρόν στους αγώνες. Για 24η φορά, διαδηλώνει στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Ακτίου. Στη βάση - σύμβολο της εξάρτησης και της εξόρμησης των ιμπεριαλιστών για την καταλήστευση και την καθυπόταξη των λαών της Βαλκανικής. Είναι εδώ, γιατί ο λαός μας γνωρίζει πως είναι δική του η ευθύνη να αντισταθεί και να στρατευτεί στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Στην εποχή της νέας τάξης, χώρες - προτεκτοράτα και καθεστώτα - μαριονέτες, κυβερνήσεις υποταγμένες στα μονοπώλια του πλούτου και των όπλων διαχειρίζονται τη φτώχεια και την αθλιότητα με μηχανισμούς προπαγάνδας, αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες και τις ευνουχίζουν από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση δικαιωμάτων».

Επίσης, τόνισε πως το οργανωμένο φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής απαιτεί να φύγουν οι βάσεις από το Ακτιο και όλη την Ελλάδα και να μην έχει η πατρίδα μας καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατευμένοι που βρίσκονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβατικές επιχειρήσεις εναντίον λαών και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να σταματήσει το πρόγραμμα του «πολέμου των άστρων». Κλείνοντας την ομιλία της, δήλωσε πως το φιλειρηνικό κίνημα της βορειοδυτικής Ελλάδας ενώνεται με τους λαούς όλου του κόσμου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τις Νομαρχιακές Αγωνιστικές Κινήσεις Ιωαννίνων, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας. Αντιπροσωπεία του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Γουλή, γραμματέα της περιοχής και ο Κ. Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων του Νομού Αρτας, το 15μελές Α` και Β` ΤΕΕ Αρτας, η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ναυπάκτου, η Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου, το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης Ναυπάκτου - Λωρίδας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αγρινίου και της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, το Σωματείο Οικοδόμων Παραμυθιάς, το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, το Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, το Σωματείο Οικοδόμων Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ Ιωαννίνων, οι Δήμοι Πασσαρώνας, Κόνιτσας, Ζίτσας, Μολοσσών, Δελβινακίου, Ανω Καλαμά, Εκάλης, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ιωαννίνων, το ΕΑΜ της ΕΙΝΑΠ, τα Σωματεία Δημοτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, το Σωματείο Εργαζομένων στο λιμάνι της Πρέβεζας, η ΕΛΜΕ Πρέβεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ