Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Προς αναζήτηση συμβιβαστικής πρότασης

Απομονωμένη μεταξύ εταίρων και συμμάχων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει, μέχρι το τέλος της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ, κάποια συμβιβαστική πρόταση που θα διασώζει τα προσχήματα και θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να δεχτεί τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον ευρωστρατό.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δε δημιουργούνται αισιόδοξες προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου μέχρι το τέλος του μήνα που ολοκληρώνει τον κύκλο της η ισπανική προεδρία.

Το αδιέξοδο καταγράφεται, καθώς το κείμενο της Αγκυρας, στο οποίο συνοψίζονται οι αμερικανοβρετανικές απόψεις για τον ευρωστρατό, θεωρείται από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των εταίρων στην ΕΕ, «κοινοτικό κεκτημένο», με το οποίο η Αθήνα έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός και αρμόδιοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται σε δημόσιες δηλώσεις τους να σηκώνουν τον πήχη των ελληνικών απαιτήσεων.

Ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα, τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα όσο και στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, υπογραμμίζει, σε όλους τους τόνους, ότι δε σκοπεύει να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή υπεραμύνθηκε των ελληνικών αρνήσεων, γιατί το κείμενο της Αγκυρας «εισάγει την Τουρκία σαν συμμέτοχο σε αποφάσεις της ΕΕ, ακόμη κι αν ο ευρωστρατός δε στηρίζεται σε ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις. Και δεύτερον, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαντωνίου, στο κείμενο υπάρχουν διατυπώσεις που θέτουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, ή μιας τρίτης χώρας, μέλους της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με τις επαφές που θα έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν έχουν τεθεί από καμία πλευρά χρονοδιαγράμματα για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. «Η διαπραγμάτευση σε σχέση με το θέμα αυτό συνεχίζεται, στο πλαίσιο της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης», είπε ο Π. Μπεγλίτης και πρόσθεσε πως αυτή η διαπραγμάτευση έχει δυναμικό χαρακτήρα, ενώ διατύπωσε και την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς στις 11 Ιουνίου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρί Αθνάρ. Πριν από αυτή την επίσκεψη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη στάση της Αθήνας με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ