Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
Πρέπει να γίνει αλλά χωρίς παραχαράξεις...

Ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα το ΠΑΣΟΚ συνιστά προσβολή της ίδιας της Ιστορίας

Η πλατεία την ώρα της «φιέστας»...
Η πλατεία την ώρα της «φιέστας»...
Του απεσταλμένου μας Θανάση ΛΕΚΑΤΗ.--

Μια σημαντική πρωτοβουλία, η μετατροπή του ιστορικού σχολείου στις Κορυσχάδες (εκεί όπου έγινε το '44 η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μέσα από το οποίο διορίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας) σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που θα λειτουργεί όχι απλά σαν μία αίθουσα εκθεμάτων, αλλά σαν σχολείο για τις νεότερες γενιές, κινδυνεύει, πριν ακόμα αναπτυχθεί, να εκφυλιστεί σε εργαλείο αισχρής πολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο το Μουσείο με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύει να γίνει μία ιστορικού τύπου τουριστική «ατραξιόν» για να συγκεντρώνει πελάτες μία ιδιωτική επιχείρηση που αγοράζει το ένα μετά το άλλο τα κτίρια του χωριού, μετατρέποντάς όλο σε ξενοδοχείο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εξαρχής αυτήν την επισήμανση, καθώς γίναμε μάρτυρες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ορισμένων ανησυχητικών φαινομένων. Καλεσμένοι από τον Δήμο Καρπενησίου να παρακολουθήσουμε τις διήμερες εκδηλώσεις για τα 58 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είδαμε:

Το Σάββατο το μεσημέρι τις εισόδους του νομού Ευρυτανίας κλειστές από μπλόκα της Αστυνομίας που κατέγραφαν τα στοιχεία κάθε εισερχομένου (μας είπαν ευθέως πως αυτό γινόταν για λόγους ασφάλειας, καθώς την Κυριακή θα πήγαινε στο Καρπενήσι ο Κ. Σημίτης). Το Σάββατο το βράδυ παρακολουθήσαμε μια εκδήλωση - περίπου αγγαρεία από την πλευρά των οργανωτών, για την παρουσίαση των μελετών για το Μουσείο. Σ' όλη την πόλη δεν υπήρχε ούτε μια πρόσκληση κολλημένη γι' αυτήν την εκδήλωση. Αντίθετα υπήρχε παντού μόνο η αφίσα που καλούσε τον κόσμο στη συναυλία της Μ. Φαραντούρη στον ίδιο χώρο μερικές ώρες αργότερα. Αποτέλεσμα: Η παρουσίαση των μελετών έγινε μπροστά σε περίπου 50-60 ανθρώπους, ενώ βεβαίως η συναυλία που ακολούθησε έγινε με γεμάτη την αίθουσα.

...Μετά την αποχώρηση της κουστωδίας και ενώ η εκδήλωση συνεχιζόταν...
...Μετά την αποχώρηση της κουστωδίας και ενώ η εκδήλωση συνεχιζόταν...
Την Κυριακή, 65 με 70 Ευρυτάνες, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ορισμένοι ακόμα εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για το γιορτασμό στις Κορυσχάδες πήγαν στο χωριό κανονικά πριν τις 10.30, που άρχιζε το πρόγραμμα. Υποχρεώθηκαν να περιμένουν μέχρι τις 11.30 που τέλειωσε η προεκλογική περιοδεία του Κ. Σημίτη στο χωριό Γρανίτσα και τότε, ω του θαύματος, έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης και τέσσερα πούλμαν από τα ΚΑΠΗ Αγρινίου, οι γέροντες των οποίων τοποθετήθηκαν στις πεζούλες ως ντεκόρ για την ντροπή που ακολούθησε.

Με το που άρχισε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο κι αφού κατέθεσαν οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ετοιμαζόταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δίνεται εντολή από τον Νεονάκη (ήμασταν ακριβώς δίπλα του...) να διακοπεί η κατάθεση για να μιλήσει ο K. Σημίτης! Ετσι κι έγινε. Από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η κατάθεση στεφανιών και ότι ανεβαίνει στο βήμα ο Κ. Σημίτης ως κεντρικός ομιλητής (!), ενώ στο ίδιο το γραπτό κείμενό του προς τους δημοσιογράφους αναφέρονται όσα είπε ως «χαιρετισμός».

Με το που τελειώνει ο K. Σημίτης σπεύδει να αποχωρήσει, και μαζί του -εν ριπή οφθαλμού- φεύγουν και τα ΚΑΠΗ... Οπως διαπιστώσαμε λίγο μετά, κάποιος είχε φροντίσει να αρχίσει εκείνη ακριβώς την ώρα η διανομή τζάμπα φαγητού στο μαγαζί αυτουνού που αγοράζει το χωριό για να το κάνει ξενοδοχείο.

Στο χώρο της εκδήλωσης έμειναν ως το τέλος όσοι ήταν και πριν φτάσει ο πρωθυπουργός. Συνεχίστηκε η κατάθεση στεφανιών και τελικά κοντά στις 1 το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή εδέησε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και σε αντιστασιακούς, απειλώντας μάλιστα και με κλείσιμο μικροφώνων αν παραβίαζαν τα δύο λεπτά που... μεγαλοψύχως είχαν ορίσει ως χρόνο ομιλιών. Ο δήμαρχος Καρπενησίου, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για την όλη αθλιότητα, ψέλλισε κάτι περί προγράμματος που όρισε η Νομαρχία, η οποία όμως δεν ήταν καν οργανωτής της εκδήλωσης. Από την πλευρά της πάντως η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι το Κόμμα βοήθησε και θα συνεχίσει να βοηθά το Μουσείο, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα φύγει αλλά η ιστορία της Αντίστασης θα μείνει.

Οι μελέτες

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος το Σάββατο, χρειάζονται 300 εκατομμύρια για το Μουσείο και τα σχετικά τεχνικά δελτία έχουν ήδη κατατεθεί. «Ελπίζουμε σε σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που έρχεται αύριο» είπε ο δήμαρχος. Στην ομιλία του πάντως ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε άχνα για το θέμα.

Στη μελέτη που παρουσίασε η μουσειολόγος Γ. Χορμόβα σημειώνεται ότι στόχος είναι ένα ζωντανό Μουσείο, που να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους νέους. Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη, και το ίδιο το Κόμμα γιατί, όπως είπε, «το ΚΚΕ στάθηκε πολύτιμος αρωγός με τη διάθεση φύλλων του "Ριζοσπάστη" που αφορούν αυτή την περίοδο, όπως για το ειδικό άλμπουμ που διέθεσε στο Μουσείο με υλικό απ' όλη την περίοδο '41-'45». Ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση του ΚΚΕ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του ιστορικού αρχείου του Κόμματος να συνεχίσει να ενισχύει το Μουσείο με υλικά. Από τα αναφερόμενα στη μελέτη έγινε καθαρό πως εκτός από το ΚΚΕ και το φωτογράφο Σπύρο Μελετζή ουδείς άλλος έχει δώσει μέχρι τώρα υλικό.

Η τεχνική μελέτη που παρουσίασε ο Θ. Στερόπουλος αφορά σ' ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τόσο την αναπαλαίωση του κτιρίου όσο και τη διαρρύθμισή του, έτσι που να ανταποκρίνεται στους εκπαιδευτικούς στόχους του. Το αποτέλεσμα στις μακέτες είναι ικανοποιητικό. Στον ίδιο το χώρο όμως, η προσαρμογή της Ιστορίας στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη αισθητή. Ενώ έχει ήδη τελειώσει η σε πρώτη φάση αποκάλυψη των τοιχογραφιών, έχει εξαφανιστεί η τοιχογραφία με το σφυροδρέπανο που ήταν στο κέντρο του δυτικού τοίχου της μεγάλης αίθουσας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ