Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

«ΣΥΜΠΝΟΙΑ»: «Πριν από λίγες ημέρες στη Μαδρίτη ο Ζακ Σιράκ είχε καταγγείλει τη "μονόπλευρη" πολιτική των ΗΠΑ, αντίθετη προς ένα "γαλήνιο και ισορροπημένο όραμα του κόσμου" και αντίθετη επίσης με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Αλλά κατά το διήμερο της επίσκεψης του Μπους αποφεύχτηκαν τα θέματα διαφωνίας και οι δύο ηγέτες θέλησαν να δείξουν ενότητα και σύμπνοια απόψεων... Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εμπορικές διαφορές της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, το χάλυβα και τις αμερικανικές επιχορηγήσεις στη γεωργία, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων» (Ηρα Φελουκατζή -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ»;«Η συμμαχία παραπαίει, ο πρόεδρος Μπους καταβάλλει προσπάθειες να την κάνει να ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πια την ίδια αντίληψη για τον κόσμο. Στο πολύ σημαντικό ζήτημα της ισχύος -στην εφαρμογή της και την ηθική της- ακολουθούν χωριστούς δρόμους, όπως διαπιστώνει ο διεθνολόγος του Ρόμπερτ Κέιγκαν του Ιδρύματος Κάρνεγκι... Η πορεία στην οποία έχουν μπει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, υποστηρίζει ο Κέιγκαν, είναι πορεία σύγκρουσης». (Ρούσσος Βρανάς -ΝΕΑ).

ΚΡΙΣΗ ΠΑΛΙ; «Οι καταστάσεις δεν ευνοούν τελευταία τον ...καπιταλισμό. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το 1917, όταν οι επαναστάτες στην Αγία Πετρούπολη σύστησαν ένα αντι-καπιταλιστικό μοντέλο, το οποίο --με εξαίρεση την Κούβα και τη Νότιο Κορέα--έκλεισε τον κύκλο του μόλις προ δεκαετίας. Με λίγη τύχη, τα πράγματα δε θα είναι επίσης τόσο δύσκολα όσο ήταν το 1929, όταν η κατάρρευση της αγοράς της Wall Street αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της βαθύτατης, παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Τα πράγματα όμως είναι όντως δύσκολα και σήμερα. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει απολύτως, αλλά το 2001 ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό, με τις δύο δεκαετίες - θαύμα του καπιταλισμού που προηγήθηκαν να παραχωρούν τη θέση τους σε κάτι πιο αβέβαιο και θολό». (ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ