Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στον Στέφανο Σαράφη

Εκδήλωση στον τόπο όπου Αμερικανός στρατιωτικός παρέσυρε και σκότωσε τον αρχηγό του ΕΛΑΣ πριν 45 χρόνια

Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τη μέρα - 31 Μάη 1957 - που ο τιμημένος αρχηγός του ΕΛΑΣ, στρατηγός Στέφανος Σαράφης, άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, στον Αλιμο, χτυπημένος από αυτοκίνητο Αμερικανού στρατιωτικού που υπηρετούσε στην αμερικανική βάση. Οι επίσημες αρχές χαρακτήρισαν «τροχαίο δυστύχημα» τη στυγνή δολοφονία, η οποία «σκεπάστηκε» πίσω από τον ταπεινωτικό, για τη χώρα μας, νόμο περί «ετεροδικίας».

Την επέτειο του θανάτου του Στέφανου Σαράφη, τίμησαν, προχτές Κυριακή, αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος, μπροστά στο χώρο όπου βρίσκεται ο έφιππος ανδριάντας του στρατηγού, στον τόπο της δολοφονίας του.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Αλίμου Βαγγέλης Κεχαγιάς, ο δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Αλούκος και ο Κώστας Μαραγκουδάκης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησαν για τη ζωή και τη δράση του άξιου στρατηγού του ΕΛΑΣ. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στον άνθρωπο αγωνιστή με τον ακέραιο χαρακτήρα, τον ικανό στρατιωτικό, τον πατριώτη, το δημοκράτη και κομμουνιστή στρατηγό.

Γέννημα και θρέμμα του θεσσαλικού κάμπου, βαφτισμένος στην κολυμπήθρα της ηρωικής εξέγερσης των Κολίγων του Κιλελέρ, όπως επισημάνθηκε, δεν έμεινε ασυγκίνητος από κανέναν αγώνα του λαού μας. Συμμετείχε στους αγώνες του κρητικού λαού για την ένωση, στο κίνημα στο Γουδί το 1909, στους Μακεδονικούς Αγώνες, ενώ υπηρέτησε Λοχαγός στους Βαλκανικούς Πολέμους και ταγματάρχης στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Για τη συμμετοχή του στο Κίνημα του '35, τον εκτόπισαν στη Μήλο το 1937. Του αρνήθηκαν ακόμα και τη συμμετοχή του στο Αλβανικό Μέτωπο.

Οταν η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από την τριπλή κατοχή, το ανήσυχο πνεύμα του δεν μπόρεσε να τον αφήσει αδιάφορο. Μέσα στον ξεσηκωμό του λαού και κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ, αναδείχτηκε σε αρχηγό του θρυλικού ΕΛΑΣ, ενώ δεν άργησε να προσχωρήσει στο ΚΚΕ και ν' αναδειχτεί σε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. «Εθνική Απώλεια», χαρακτήρισε, τότε, το θάνατό του η ΚΕ του ΚΚΕ και το έργο του πολύτιμη κληρονομιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την περιοχή της Αττικής, καθώς και αντιπροσωπεία από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Ακόμη παραβρίσκονταν, από τους Μακρονησιώτες, ο Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και η Γαρυφαλλιά Φραγκούλη εκ μέρους του Τοπικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ