Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
«Εργαλεία» ενδυνάμωσης του δικομματισμού

«Βγάζουν» κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Σημίτη και υπουργούς ΠΑΣΟΚ!

Το δοκιμασμένο εργαλείο των γκάλοπ επιστρατεύεται άλλη μια φορά, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον ανταγωνισμό για την εξουσία μεταξύ των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μέσω αυτού να ανέβει και η άμιλλα για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ταυτόχρονα, το νέο γκάλοπ «λειτουργεί» προς όφελος συνολικά του δικομματισμού, φθάνοντας σε πρωτοφανή σημεία παραλογισμού να «βγάζει» δηλαδή «κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Σημίτη και υπουργούς ΠΑΣΟΚ»!

Το νέο γκάλοπ της V.PRC για λογαριασμό των «Νέων» δίνει προβάδισμα 8,8 μονάδων στη ΝΔ, αλλά ο Κ. Σημίτης εξακολουθεί να θεωρείται «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» και η ΝΔ «χάνει τη μάχη των στελεχών»! Συγκεκριμένα: Στην «πρόθεση ψήφου» η ΝΔ εμφανίζει ένα σαφές προβάδισμα που φτάνει τις 8,8 μονάδες (36,2% έναντι 27,4% του ΠΑΣΟΚ). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΚΕΠ 2,7% και το ΔΗΚΚΙ 2,2%. Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» (δεν ξέρω, δεν απαντώ, κ.ά.) ανέρχεται στο 21,2%. Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» το 54,8% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι 22,7% για το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης διατηρεί την πρωτιά στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 36,1% έναντι 35,3% του Κ. Καραμανλή. Την ίδια στιγμή, «χάνει από το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των στελεχών η ΝΔ». Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα πρόσωπα που αυτή την ώρα είναι «σκιώδεις» υπουργοί και πρόκειται να μετέχουν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, χάνουν κατά κράτος από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση καταγράφει μια υψηλή (9,8%) διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία είναι μόλις 0,6%.

Ευφορία στη Ρηγίλλης

«Πολύ θετική για τη ΝΔ» χαρακτήρισε τη δημοσκόπηση ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει: «Και αυτή η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται και συνεχώς διευρύνεται. Συνεπώς, η ουσία είναι μία: Ολο και περισσότεροι Ελληνες θέλουν η ΝΔ να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ολα τα υπόλοιπα, είναι "παρηγοριά στον άρρωστο"». Σχολιάζοντας το εύρημα ότι η ΝΔ χάνει τη «μάχη των στελεχών» υποστήριξε ότι οι σχετικές ερωτήσεις «δεν προσφέρουν σοβαρή βάση για εξαγωγή συμπερασμάτων» γιατί μεταξύ άλλων «δεν μπορεί να προβλεφτεί η σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης της ΝΔ», ενώ «δεν υπάρχει αντιστοιχία στη σύγκριση υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ασκούν εξουσία και είναι φυσικό να βρίσκονται συχνότατα στα ΜΜΕ με βουλευτές της αντιπολίτευσης που, αντικειμενικά, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ