Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Σημαντική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό

Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε η πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» να διοργανώσει ημερίδα με θέμα: «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» το περασμένο Σάββατο, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Μια πρωτοβουλία, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν γνώμες και προβληματισμοί για τα επίκαιρα θέματα του πολιτισμού, που αγκαλιάστηκε από σημαντική μερίδα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Την ημερίδα άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κορδάς, ο οποίος έδωσε το στίγμα της πρωτοβουλίας αυτής, καλώντας στη συνέχεια στο βήμα τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Κοσιώνη.

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή κινείται στα πλαίσια της προηγούμενης δράσης της Κίνησης, η οποία, σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις, κάνει προσπάθεια να αναδειχτούν προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων όχι μακριά από το λαό, όχι μέσα σε τέσσερις τοίχους. «Επιλέξαμε αυτό το αντικείμενο - συνέχισε ο Π. Κοσιώνης - για δύο λόγους: Πρώτον, διότι εμφανίζεται ως πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της Πάτρας και δεύτερον γιατί γίνεται με την ψυχρή λογική του κέρδους». Αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κίνηση την έννοια «πολιτισμός» και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας άλλης Δημοτικής Αρχής, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τις λογικές της υποταγής των πάντων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.

Ο Βασίλης Λάζαρης, ιστορικός, ανέπτυξε σε γενικές γραμμές τη λογική της Κίνησης και υπογράμμισε ότι κύριο σημείο αντιπαράθεσης είναι το πώς αποδίδει καθένας τον ορισμό του πολιτισμού, καθώς πίσω από αυτόν κρύβονται κι ιδιαίτερες πολιτικές, ιδεολογικές διαφορές και κατευθύνσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κωστής Καπέλλας, βιβλιοπώλης, που μίλησε για τον πολιτισμό και τις τοπικές εξουσίες για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση και η τοπική εξουσία αντιμετωπίζουν το ζήτημα.

Ο Αστέριος Λάμπρου, ζωγράφος - συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και ΜΜΕ», επισήμανε πως ένας σημαντικός παράγοντας για την απονέκρωση του λαϊκού πολιτισμού είναι η καταιγιστική ανάπτυξη των ΜΜΕ και τόνισε πως για την ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού, χρειάζεται να κατεβούμε στις γειτονιές και να δώσουμε ώθηση στην ερασιτεχνική δημιουργία.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός μίλησε για τον καλλιτέχνη και το καλλιτεχνικό έργο στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, τονίζοντας πως «οι θεωρητικοί, αλλά κυρίως η ζωή απέδειξε ότι η Τέχνη είναι ταξική και συμπλήρωσε πως μορφή τέχνης που δεν έχει στο κέντρο τον άνθρωπο είναι αντίπαλος του ανθρώπου».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας Γιώργος Γιάνναρης μίλησε για το πώς είναι δυνατή η αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού για την παραγωγή πολιτισμού.

Ο Νίκος Αρμάος, σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, καυτηρίασε την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και του υπ. Πολιτισμού στο θέμα της χρηματοδότησης, αλλά και της συνολικότερης αντιμετώπισης του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος, πολιτικός μηχανικός - χωροτάκτης, συγγραφέας, σημείωσε πως η έννοια του πολιτισμού αποτυπώνεται στην ιστορική ταυτότητα μιας πόλης, που είναι ταυτόχρονα, εκτός από οικονομική και μια αισθητική, ηθική και κοινωνική ταυτότητα.

Ο Διονύσης Καρατζάς, ποιητής, μίλησε για τη λογοτεχνία στην πολιτική, ενώ ο Βασίλης Λάζαρης, ιστορικός, ανέπτυξε την ευρωπαϊκή πορεία της Πάτρας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις πλούσιες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων που τοποθετήθηκαν στα ζητήματα του πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ