Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ταξικό πείσμα διαστρεβλώνουν την Ιστορία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Βουλγαρόπουλου στις Κορυσχάδες

Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο χώρο του μνημείου
Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο χώρο του μνημείου
«Αγαπητοί φίλοι, όσοι μείνατε» είναι η φράση που χρησιμοποίησε αρχίζοντας το χαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Κώστας Βουλγαρόπουλος. Κι αφού κατήγγειλε ως τουλάχιστον ατόπημα τη μεθόδευση να μετατραπεί ο γιορτασμός σε κυβερνητική φιέστα, υπενθύμισε τα αυτονόητα που λίγο πριν ο πρωθυπουργός είχε αποσιωπήσει: «Ολοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήταν ο οργανωτής και ο αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης».

Και συνέχισε με ορισμένες αλήθειες που ενοχλούν ορισμένους: «Στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο λαός μας συμμετείχε ενεργά και ολόψυχα στον Τιτάνιο Αντιφασιστικό Αγώνα για να ηττηθεί το τέρας της ιμπεριαλιστικής - ναζιστικής Γερμανίας, που, για δεύτερη φορά (σε 25 χρόνια), προκαλούσε την ειρήνη των λαών όλου του κόσμου». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί και σημείωσε πως με ευθύνη των κυβερνήσεων, και της σημερινής, τα θύματα, οι καταστροφές και το κατοχικό δάνειο δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

«Το γενικό κάλεσμα, συνέχισε, για Εθνική Απελευθέρωση και Λαϊκή Κυριαρχία συνέπαιρνε τις καρδιές κάθε πατριώτη. Εκείνος ο μεγάλος ξεσηκωμός έμοιαζε σαν ένα δεύτερο '21. Γιατί πήγαζε από τη βαθιά πίστη και αισιοδοξία που ενέπνεε το ΚΚΕ και το Παγκόσμιο Αντιφασιστικό - Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα, με φωτεινό παράδειγμα τη μεγάλη τότε Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό».

«Σ' εκείνη την κρίσιμη εποχή για το λαό και τη χώρα, η προδοτική άρχουσα τάξη και οι πουλημένοι εκπρόσωποί της (με επικεφαλής το παλάτι) εγκατέλειπαν τρομαγμένοι για να λουφάξουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χλιδή που τους παρείχε η Αγγλία. Για να επεξεργαστούν με τους Αγγλους τη μορφή της μεταπολεμικής εξουσίας στην Ελλάδα. Φεύγοντας άφηναν πίσω τους για εφεδρεία τους επίορκους στρατιωτικούς και πολιτικούς του Μεταξά, για να στελεχώσουν τις κατοχικές κυβερνήσεις "Κουίσλινγκ" που θα διευκόλυναν στο μακάβριο έργο τους, τους χιτλερικούς κτηνάνθρωπους ναζί κατακτητές.

Κι όμως, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, ο Λαός μας δεν κιότεψε.

Ηταν παρόν το ΚΚΕ που κάλεσε τον Ελληνικό λαό και τη Νεολαία σε παλλαϊκή ενότητα.

Και ήταν το μόνο που πίστευε στην αστείρευτη δύναμη των Λαϊκών δυνάμεων. Πίστη που στηριζόταν στη θεωρία και στη στρατηγική του επιλογή: "Για το χτίσιμο πλατιών και ισχυρών Συμμαχιών - Λαϊκών Αντιφασιστικών Μετώπων". Εργο δύσκολο!

Παρά, όμως, την πεισματική άρνηση των Αστικών Κομμάτων ο στόχος του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε, γιατί ανταποκρινόταν στο Πατριωτικό Αίσθημα και δημιούργησε την ελπίδα και την προοπτική.

Ετσι δημιουργήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το θρυλικό ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, με κύριο οργανωτή, καθοδηγητή και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ.

Αυτό το Μέτωπο σήκωσε το κύριο βάρος του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Το ΚΚΕ έκανε ειλικρινή αγώνα για να πετύχει τη συνεργασία με άλλες Πολιτικές - Πατριωτικές Δυνάμεις, πάνω σ' ένα Πρόγραμμα. Ο κύριος σκοπός του δεν ήταν μόνον το διώξιμο των κατακτητών. Ηταν και μετά την απελευθέρωση: το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας, Ανεξάρτητης, Κυρίαρχης, μιας Ελλάδας Λαϊκο-Δημοκρατικής.

Σ' αυτή την πολιτική κατεύθυνση και προοπτική ιδρύθηκε, στις 14-27 του Μάη του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η γνωστή ΠΕΕΑ, πριν 58 χρόνια σ' αυτό εδώ τον ιστορικό τόπο. Ιδρύθηκε στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Ελλάδα.

Αν ανοίξετε το "Αλμπουμ" του "Ριζοσπάστη" εκείνης της εποχής (βρίσκεται στο Μουσείο) θα διαβάσετε εκείνη την Ιστορική Απόφαση για τη δημιουργία της Εθνικής Λαϊκής Κυβέρνησης, το Πρόγραμμά της, τους στόχους της, τις δυνάμεις που την αποτελούσαν.

Ενώ στο Κάιρο στήθηκε μια άλλη εγκάθετη κυβέρνηση των Αγγλων, που δεν είχε σκοπό τη συμφιλίωση του Λαού και την ανάπτυξη της χώρας. Είχε έναν άλλο σκοπό, δόλιο καταχθόνιο, τη συντριβή και την ταπείνωση του ηρωικού Ελληνικού Λαού και τη διάλυση των Αντιστασιακών της Οργανώσεων και της ραχοκοκαλιάς τους, του ΚΚΕ.

Ομως, στο λίγο χρόνο που λειτούργησε η ΠΕΕΑ άφησε ανεξίτηλη και πραγματική Ιστορία. Νομοθέτησε Λαϊκούς - Δημοκρατικούς θεσμούς. Πρώτη στην ιστορία της Ελλάδας, έδωσε σε αυτούς που αγωνίζονταν, για τη Λευτεριά, με το όπλο στο χέρι, Γυναίκες και Νέους, το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Καθιέρωσε γνήσιο θεσμό ΤΑ ψήφισε νόμους για τη λαϊκή Παιδεία, λαϊκή Υγεία κλπ. Θεσμοί που οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα οι τελευταίες, ξηλώνουν εκ θεμελίων.

Τότε ο λαός μας αγωνίστηκε δίπλα σ' όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις του κόσμου, με κύρια τη Μεγάλη Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό».

Ο ομιλητής αφού έκανε αναφορά στις διάφορες προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας σημείωσε:

«Αυτήν την ένδοξη Ιστορία κρύβουν επιμελώς ή κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διαστρεβλώσουν, όπως έκανε πριν από λίγο και ο πρωθυπουργός.

Εξι ολόκληρες δεκαετίες, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις αρνούνται με ταξικό πείσμα το δικαίωμα να διδάσκεται η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα Σχολεία, στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Νέες Γενιές.

Και τώρα; Μένουν ανεκπλήρωτα τα Οράματα και τα Ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο λαός μας και οι Λαοί όλου του κόσμου.

Οι Αντιστασιακοί της χώρας μας εμπαίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κουτσουρεύονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Οι ίδιες δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων (του ιμπεριαλισμού, με πρώτες τις ΗΠΑ και τις υποταγμένες σ' αυτές κυβερνήσεις - μαζί και της Ελληνικής, τώρα με όργανο κρούσης το ΝΑΤΟ) δίνουν τη "ρεβάνς" κατά των λαών όλου του κόσμου, με μεγαλύτερο μίσος.

Τούτη τη φορά πιο απροκάλυπτα, με γκαιμπελικά επιχειρήματα, που μόνο αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν.

Σήκωσαν τη σημαία κατά της "τρομοκρατίας" οι αρχιτρομοκράτες των λαών, οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ κ.ά. για να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους».

Και κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός σήμερα είναι ισχυρός, δεν είναι όμως αήττητος, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν οι υποτελείς κόλακές του και οι ακριβοπληρωμένοι κονδυλοφόροι τους.

Η Νεότερη Ιστορία της Ανθρωπότητας είναι ο μόνος αλάνθαστος κριτής που διδάσκει: Πως κανένας δυνάστης, όσο ισχυρός και αν ήταν, δεν επικράτησε για πολύ με τη βία και το άδικο. Πως οι λαοί που πιστεύουν στο δίκιο, που αγωνίζονται για ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα, είναι πάντα οι μεγάλοι νικητές. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζωντανά τα παραδείγματα».

«Το Κόμμα μας (84 χρόνια ζωής και δράσης) έδειξε στην πράξη ότι ποτέ δε συμβιβάστηκε με ισχυρούς, ξένους και ντόπιους δυνάστες και δικτάτορες. Πάντα τους αντιμετώπισε με όλες του τις δυνάμεις, παρά, όποιο κι αν ήταν, το κόστος.

Οπως πρώτα, έτσι και τώρα και πάντα,θα βρίσκεται, με την εργατική τάξη, το Λαό και τη Νεολαία, πάλι στις πρώτες γραμμές του αγώνα, κατά των δυνάμεων της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ