Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πονοκέφαλος από δημοσκοπήσεις και «προσωπικές στρατηγικές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πονοκέφαλο προκαλούν και οι νέες δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς η διαφορά του με τη ΝΔ δείχνει να αυξάνεται στις 9 περίπου μονάδες, εντούτοις οι κυβερνώντες προχωρώντας σε μια περίεργη ανάγνωση των «ευρημάτων» προσπαθούν να βαφτίσουν το «κρέας - ψάρι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη σχετική δημοσκόπηση της V.PRC ((«ΝΕΑ»), αφού ανέφερε ότι «κάθε δημοσκόπηση έχει την αξία της και η αξία της βεβαίως έγκειται στο ότι αποτελεί φωτογραφία μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου των πολιτικών γεγονότων», αφού παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα», εντούτοις πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς, αλλά βεβαίως ασκεί και την κριτική του. Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχουν και αγωνίες. Οπως, όμως, φαίνεται και από αυτή τη δημοσκόπηση, ο ελληνικός λαός μόνον από εμάς προσδοκά»! Στη συνέχεια, δε, συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός θεωρεί πάντα ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ότι έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του στην αξιοποίηση και εκτέλεση του προγράμματός μας» και κατέληξε: «Με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος θα μεταβληθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν (...) θα κερδίσουμε τις εκλογές. Αυτό συμπεραίνουμε»...

Με ανάλογο σχεδόν τρόπο τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «η συγκυρία είναι δυσμενής και δυσμενέστατη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να ανατραπεί», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βάλουμε οριστικά και αμετάκλητα τέλος στον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, της γκρίνιας και της ηττοπάθειας».

Παρά, όμως, τις παραπάνω συστάσεις δεν έλειψαν ούτε τα προηγούμενα 24ωρα οι εκδηλώσεις των λεγόμενων «προσωπικών στρατηγικών» από υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι ο Α. Τσοχατζόπουλος (στα «ΝΕΑ») ζήτησε ουσιαστικά τη συγκρότηση νέας ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας την εκλογή 2 ή 3 αντιπροέδρων από το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα συμπληρώνουν την ηγετική ομάδα μαζί με τον πρόεδρο και το γραμματέα του κόμματος. Παράλληλα, ερωτηθείς για την άποψη του Θ. Πάγκαλου ότι στην κούρσα της διαδοχής έχουν «ξεχωρίσει» οι Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος, απάντησε απαξιωτικά ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «έτσι θέλει να πιστεύει»...

Ο Θ. Πάγκαλος, όμως, επανήλθε κι αυτός και με άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής, αφού χαρακτηρίζει «ολέθρια» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ τη συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, ζητά την αναβολή της για μετά τις δημοτικές εκλογές. Στη θέση Πάγκαλου, έσπευσαν να απαντήσουν αρνητικά τόσο ο Γ. Παπαντωνίου, αλλά και ο Ε. Βενιζέλος.

Μέσα στο παραπάνω κλίμα, ο πρωθυπουργός το «φάρμακο» που φαίνεται πως επιλέγει για να ελέγξει την κατάσταση είναι οι συναντήσεις με τους υπουργούς του. Ετσι τις επόμενες μέρες θα έχει νέα τετ-α-τετ με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου, ενώ την Τετάρτη θα παρευρεθεί και θα ψηφίσει στη διαδικασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου προεδρείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ