Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ιδια ρότα συνειδητής υποβάθμισης Πυροσβεστικής - Δασαρχείων

Η χτεσινή σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων και Τοπικής Διοίκησης για την υποτίθεται προετοιμασία ενόψει αντιπυρικής περιόδου επιβεβαιώνει την πάγια αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όπου η πρόληψη και η δασοπροστασία δεν αποτελούν προτεραιότητα. Παρά τα μεγάλα λόγια περί συντονισμού Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, του «καλύτερου τα τελευταία 24 χρόνια», όπως ειπώθηκε και από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, και οι δύο φορείς είναι υποστελεχωμένοι, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες. Ενώ η συνεχής επίκληση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να σημαίνει αναβάθμιση υπηρεσιών, κάτι που δεν συμβαίνει.

Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων αυτή την περίοδο «θα καθαρίσουμε 40.000 στρέμματα κρισίμων δασικών οικοσυστημάτων, ευαίσθητα και πάρα πολύ σημαντικά δάση που πρέπει να τα προστατέψουμε. Παράλληλα διανοίγουμε περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χιλιόμετρα». Πρόκειται ουσιαστικά για παρεμβάσεις που και να ολοκληρωθούν, θα αφορούν ένα μικρό ποσοστό των εκτάσεων που πρέπει να προστατευτούν, ενώ χρειάζονται παντού δασοκομικές εργασίες, αναβάθμιση υποδομών. Στην Πυροσβεστική τα οργανικά κενά υπολογίζονται στις 4.000, ενώ στα Δασαρχεία που εντάχθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος ...μηδέν εις το πηλίκον σε σχέση με πέρσι. Ετσι ο κυβερνητικός αξιωματούχος το ...ξαναέριξε στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Από κοντά, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, για ...καλό και για κακό και με δεδομένη την περσινή καταστροφή είπε πως «η ώσμωση των υπηρεσιών είναι δύσκολη δουλειά, δεν πετάμε "στα σύννεφα" και ξέρουμε ότι έρχεται δύσκολο καλοκαίρι και θα έχουμε και την ενίσχυση των εναέριων μέσων (...)». Επίσης, η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, με τις 500 νέες προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν το τέλος του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ