Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί με «τεκτονικές μετατοπίσεις» στην παγκόσμια οικονομία

Παραπέρα συγχρονισμένη επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία όσο και στα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, αλλά και στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών - μελών του βλέπει και το ΔΝΤ στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, η φετινή έκθεση του ΔΝΤ εστιάζει στην έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, στα προβλήματα που εμφανίζονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στο κλίμα της γενικευμένης αβεβαιότητας, που με τη σειρά του σηματοδοτεί την αναβολή των όποιων επενδυτικών αποφάσεων και επιλογών από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων.

Πρόκειται βέβαια για ζητήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και που βέβαια απέκτησαν πολλαπλάσια δυναμική στη συνέχεια.

Μάλιστα, στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μονιμότερων διαιρέσεων σε γεωπολιτικά μπλοκ, με διακριτά τεχνολογικά πρότυπα, με ανταγωνιστικά διασυνοριακά συστήματα πληρωμών αλλά και με διαφορετικά αποθεματικά νομίσματα.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν το πλαίσιο των «τεκτονικών μετατοπίσεων» και των προκλήσεων που εμφανίζονται στους κανόνες των διεθνών οικονομικών σχέσεων στα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια. Οπως είπε, αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κάτι που θα εμπέδωνε περισσότερο τον πληθωρισμό και θα έκανε δυσκολότερο τον έλεγχό του. «Με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της οικονομίας και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις πολιτικές», επεσήμανε.

Επιπλέον τόνισε ότι «το 2020 ο δανεισμός σε όλο τον κόσμο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν σήμερα το χρέος φτάνει στο 256% της παγκόσμιας οικονομίας, προφανώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες». Ουσιαστικά, πρόκειται για το ζήτημα των κρατικών χρεών, που διογκώθηκαν με φόντο την καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας και τα οποία ετοιμάζονται να τα φορτώσουν στις πλάτες των λαών.

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεση τόνιζε μεταξύ άλλων ότι παρά τους ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης, «οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα θα λάβει μέρος στις εργασίες της «Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις», ενώ μεθαύριο Πέμπτη στην υπουργική Σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), που έχει στόχο τη «διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθύνσεων του Οργανισμού για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ