Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συναντήσεις με φορείς των επαγγελματιών και των υγειονομικών

Με τους υγειονομικούς

RIZOSPASTIS

Με τους υγειονομικούς
Συναντήσεις με φορείς των επαγγελματιών και σωματεία των υγειονομικών της Λάρισας είχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το Σάββατο το πρωί, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην πόλη. Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Λάρισα.

Στις συναντήσεις του Σαββάτου συμμετείχαν ακόμα η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Μπίκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Χρειάζεται κοινή πάλη των επαγγελματιών με όλο τον εργαζόμενο λαό

Τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων μετέφεραν τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λάρισας. Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που έχουν οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια και η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν γίνει ένα «παγόβουνο», ενώ οι τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον μικρό επαγγελματία.

Από τη συνάντηση με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους

RIZOSPASTIS

Από τη συνάντηση με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους
Στην υπερχρέωση των επιχειρήσεων στάθηκε και ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως οι επαγγελματίες «δεν αντέχουν άλλο». Υπενθύμισε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, από τις οποίες οι επαγγελματίες δεν είχαν την ευκαιρία να ανακάμψουν, και σχολίασε πως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού συμπιέζει αναπόφευκτα και το δικό τους εισόδημα.

Οι επαγγελματίες προσέφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα έκδοση του Εμπορικού Συλλόγου, αφιερωμένη στην ιστορία του.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε στην παρέμβασή του το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες συγκαταλέγονται στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται βάναυσα. «Οπως όλος ο ελληνικός λαός, έτσι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι δεν μπορέσατε να πάρετε ανάσα», σχολίασε. Υπενθύμισε τα μέτρα που επιβλήθηκαν, τα χρέη που συσσωρεύτηκαν, τον περιορισμό του τζίρου και τα λουκέτα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ξέσπασμα της πανδημίας που φρέναρε ακόμα και τη μικρή ανάκαμψη, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μεγάλη έξαρση της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. «Το ένα τροφοδοτεί το άλλο, αυξάνουν τα έξοδα, αυξάνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, υπάρχουν ανατιμήσεις, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Αρα σημαίνει ότι "Εργατιά χωρίς λεφτά, αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά". Αυτό που έλεγε και το παλιό σύνθημα», σχολίασε.

Αναφερόμενος στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2016, επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας έλαβαν μόλις το 1% και η μερίδα του λέοντος μοιράστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται αποκλειστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή και ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι, για παράδειγμα, πού θα μοιραστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, πού θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποιους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους θα πάνε», ανέφερε. Την ίδια στιγμή, ο μικρός επαγγελματίας παλεύει να τα βγάλει πέρα και να επιβιώσει, ενώ σημείωσε: «Και βέβαια έρχεται η θηλιά των τραπεζών, έρχονται όλα τα μέτρα που δεν συμβάλλουν να αναζωογονηθεί η μικρή επιχείρηση, να ανασάνει ο μικρός αυτοαπασχολούμενος, κι έχουμε όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Στο φόντο αυτό, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Κόμματος με Ερωτήσεις, Αναφορές και Προτάσεις Νόμου στη Βουλή για την επαναφορά του αφορολόγητου, για τη διαγραφή ή τουλάχιστον δραστική μείωση χρεών και τόκων, κατάργηση φόρων, αλλά και με πρωτοβουλίες διεκδίκησης για μείωση δημοτικών τελών, για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. «Προσπαθούμε να τους πιέζουμε όσο γίνεται με τις δυνάμεις που έχουμε, που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός», τόνισε και πρόσθεσε πως «η δύναμη και η επίδραση του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το εκλογικό του ποσοστό, γιατί οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και αφορούν την ανακούφιση των εργαζόμενων στρωμάτων».

Ωστόσο, επισήμανε πως όσα αποτελέσματα κι αν φέρει αυτή η πίεση, δεν μπορεί να λύσει οριστικά τα προβλήματα: «Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αδηφάγο. Οτι θέλει να τελειώσει με τη μικρή, τη μικρομεσαία επιχείρηση εδώ στην Ελλάδα, με την αυτοαπασχόληση, είναι δεδομένο. Είναι οδηγία και της ΕΕ, είναι οδηγία γενικότερα αυτού του συστήματος που ζούμε».

«Είναι κοινή η πάλη όλου του εργαζόμενου λαού και των επαγγελματιών, και των αγροτών, και των εργατών, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, και θα πρέπει να συντονιστεί γιατί γίνεται πιο αποτελεσματική», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνολικός αγώνας και για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα, αλλά και για να ανοίξουμε έναν δρόμο ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Γιατί μπορεί να πετυχαίνουμε κάτι, μια ανάσα από τη Βουλή, από την πίεση που ασκούμε, από τους αγώνες, αλλά αυτοί έχουν στο μυαλό τους πώς θα το ξαναπάρουν πίσω».

Μεγάλη ανταπόκριση από τους φορείς των υγειονομικών

Τα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με σωματεία, συλλόγους και ενώσεις υγειονομικών, στη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Γιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της Ενωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

Με τις παρεμβάσεις τους στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέδειξαν πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ επισήμαναν πως στις δυνάμεις του ΚΚΕ βλέπουν έναν σταθερό σύμμαχο και συνοδοιπόρο στον αγώνα για την Υγεία του λαού.

Τις ελλείψεις προσωπικού και την επιδείνωση της υποστελέχωσης από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων επισήμανε ο Κώστας Λαρίσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως κατήγγειλε, οι 350 θέσεις του οργανογράμματος του Νοσοκομείου είναι κενές, υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. «Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μια μέρα άδεια. Το προσωπικό καταρρέει», τόνισε.

Την «κερκόπορτα» που ανοίγει για την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την παραπομπή περιστατικών που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε ο Γιώργος Καράγιωργας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει «ούτε μια μόνιμη πρόσληψη» και μεγάλο μέρος του προσωπικού δουλεύει με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση, στηλίτευσε η Αννα Μόσχη, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οσον αφορά τις ελλείψεις υλικών, σχολίασε πως είναι αναγκασμένοι να μετράνε τις μάσκες και να χρησιμοποιούν μόνο μία σε κάθε βάρδια.

Τη μάχη που έδωσε όλο το προσωπικό στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος είχε και συνεχίζει να έχει την προσοχή του στραμμένη στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο παρασιτισμός του οποίου αναδείχθηκε με έντονο τρόπο, επισήμανε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι στο φόντο της πανδημίας έχει παραμεληθεί η λοιπή νοσηρότητα, ενώ όσον αφορά τα ΚΥ τόνισε ότι δεν ενισχύθηκαν ούτε με έναν γιατρό και ότι οι κτιριακές τους υποδομές, ειδικά σε Ελασσόνα και Φάρσαλα, είναι σε άσχημη κατάσταση.

Τα προβλήματα της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετέφερε ο Γιώργος Μπιρσίμης, από το Σωματείο Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσε ξεχώρισαν οι διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση των ΚΥ, κάλυψη όλης της περιοχής από το ΕΚΑΒ, αλλά και η ανάγκη για κατ' οίκον νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών.

Την ανάγκη ενίσχυσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και μονιμοποίησης των επικουρικών τόνισε ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ. Οπως εξήγησε, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας του υπάρχοντος προσωπικού, που δεν έχει ανανεωθεί για χρόνια, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού δυσκολεύουν την πλήρη κάλυψη της περιοχής.

Στην υποστελέχωση των ΤΟΜΥ, που στην παρούσα φάση λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα, εστίασε ο Δημήτρης Μέρας, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

Προτεραιότητα για το ΚΚΕ το μέτωπο της Υγείας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των υγειονομικών, επισήμανε τη σημασία της διά ζώσης επαφής με τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, σημειώνοντας πως στόχος της διαδικασίας αυτής είναι τόσο η παραπέρα επεξεργασία και ο εμπλουτισμός των θέσεων του Κόμματος, όσο και η ενίσχυση της πάλης για την προώθηση αυτών των αιτημάτων.

Υπογράμμισε πως «είναι πασιφανές ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας συστηματικά, μεθοδευμένα, διαχρονικά, όλες τις τελευταίες δεκαετίες - ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία - απαξιώνεται», ενώ αναφερόμενος στη «θεωρία περί αρμονικής συνύπαρξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα» σημείωσε ότι αυτή έχει καταρριφθεί πλήρως, καθώς η πλάστιγγα γέρνει σταθερά υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Οι επιχειρηματίες δουλεύουν για τα κέρδη τους, το κράτος, οι κυβερνήσεις ευνοούν τα κέρδη αυτών των ιδιωτών της Υγείας», σχολίασε και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα είναι τόσο μέσα στην οικονομική κρίση όσο και μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις να θησαυρίζουν.

Υπενθυμίζοντας τη στάση μιας σειράς κομμάτων, που στην αρχή της πανδημίας χαρακτήριζαν τους υγειονομικούς ήρωες και έσπευσαν να τους χειροκροτήσουν, ξεκαθάρισε πως σημασία δεν έχει να χειροκροτεί κανείς στον αέρα, αλλά τι κάνει στην πράξη και τι ψηφίζει στη Βουλή, «όταν μπαίνει το θέμα να γίνουν προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, εκεί κρίνεται το κοινοβουλευτικό κόμμα, το πολιτικό κόμμα, η παράταξη, ο καθένας».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε πως για το ΚΚΕ το θέμα της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα και στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών και των αγώνων τους, για να μπει ένα τέρμα στο αίσχος των συμβασιούχων και των «ελαστικών» μορφών εργασίας, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις, να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, την οποία όμως δεν υπερψήφισαν τα άλλα κόμματα. Ενώ, ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου, με δραματικές συνέπειες για την πρόληψη και τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων παθήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ