Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οικονομία, Ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Νταβούτογλου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ολοκληρώνει σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδεία 130 επιχειρηματιών και επενδυτών, αφού προηγουμένως συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση στο Βελιγράδι με το Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Βόσνιο πρωθυπουργό, Ντένις Ζβίζντιτς.

Κατά τις συνομιλίες Νταβούτογλου - Βούτσιτς, ανακοινώθηκε πως εξετάστηκαν διμερή θέματα και ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της λεγόμενης «τριμερούς» διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας, για την οποία η Αγκυρα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Σερβία, τονίζοντας ότι αποτελούν «κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή». Εξηγώντας τη δυναμική της πολιτικής που ασκεί η χώρα του στην περιοχή, ο Νταβούτογλου ανέφερε πως «τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική». Η φράση αυτή προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου της σερβικής τηλεόρασης για το αν η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια παλαιότερων ότι το Πρίζρεν (πόλη του Κοσσόβου) και το Σεράγεβο «αποτελούν Τουρκία». Ο Νταβούτογλου εξήγησε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν πολιτική σκοπιμότητα, αλλά εξέφραζαν τα «συναισθήματα οικειότητας» που αισθάνεται όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές, όπως επίσης και το Βελιγράδι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δε θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε «Σερβία» την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές...

Ερωτηθείς για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό «F-16» στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υπερασπίστηκε τον «εναέριο χώρο της» και ότι τάχα δεν ήταν γνωστή η εθνικότητα του αεροσκάφους πριν την κατάρριψή του. Ο Βούτσιτς απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι η Σερβία είναι «μικρή χώρα για να εμπλέκεται σε υποθέσεις άλλων χωρών». Πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα δε θα δυσαρεστηθεί που δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο μέσο της ρωσο-τουρκικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργοί Νταβούτογλου και Βούτσιτς παραδέχτηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών τους αναλώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σε θέματα Ενέργειας, στη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε μεγάλα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία υπό τη μορφή δανείων, όπως επίσης και στην αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί σύντομα μόνιμο συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ