Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το HDP θέτει ζήτημα αυτονόμησης των ανατολικών περιοχών

Οργισμένη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το πόσο βαθαίνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών (φιλο)κουρδικών οργανώσεων, περί «αυτονόμησης» επαρχιών στην ανατολική χώρα, σε μια περίοδο που το κουρδικό στοιχείο αξιοποιείται ευρύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι οξύνονται στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς - σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» - μιλώντας σε συνάντηση κουρδικών οργανώσεων που έγινε το Σαββατοκύριακο, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η αντίσταση (σ.σ. των Κούρδων) θα ολοκληρωθεί με νίκη και όλοι θα σεβαστούν τη λαϊκή θέληση... Αυτές τις μέρες, καθώς δημιουργείται μια ιστορική καμπή, ο λαός μας θα αποφασίσει αν θα ζήσει υπό την τυραννία ενός ανθρώπου ή σε αυτονομία... Εχουμε αποφασίσει για αυτό. Οι δυτικές περιοχές της χώρας θα πρέπει, επίσης, να ακολουθήσουν αυτή την απόφαση και να τη στηρίξουν. Το Κουρδιστάν θα είναι πραγματικότητα τον επόμενο αιώνα...».

Αντίστοιχη «έκκληση» έκανε και η διακήρυξη που εκδόθηκε συνολικά μετά τη συνάντηση της «ομπρέλας» κουρδικών οργανώσεων DTK, για δημιουργία «δημοκρατικών αυτόνομων περιοχών».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ακυρώνει την προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα συνάντηση με τους ηγέτες του HDP, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση (αντίστοιχες συναντήσεις θα έχει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα).

Χτες, η εισαγγελία της Αγκυρας διέταξε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Ντεμιρτάς για τις δηλώσεις του περί «αυτονομίας», ενώ αντίστοιχη έρευνα διέταξε και η εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ σε βάρος του ηγετικού στελέχους του DTK, Χατίπ Ντίτσλε.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στρατού - ΡΚΚ που διευρύνονται διαρκώς στις νοτιοανατολικές επαρχίες, σκορπούν το θάνατο σε δεκάδες λαϊκές οικογένειες. Μεταξύ άλλων, στην πόλη Τσίζρε (όπου η κυκλοφορία απαγορεύεται διαρκώς σε διάφορες γειτονιές), σκοτώθηκε ένας 73χρονος και το τριών μηνών εγγόνι του, όταν το σπίτι της οικογένειας βρέθηκε στο επίκεντρο ανταλλαγής πυρών.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε στην πόλη Γκαζιαντέπ, από σφαίρα στο κεφάλι, ο Σύρος σκηνοθέτης Νάτζι Τζερφ, που αυτή την περίοδο γύριζε ντοκιμαντέρ για τις σφαγές του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ