Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ
«Προειδοποιήσεις» ότι η ένταση μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση

Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του σερβικού στρατού έχουν παραταχθεί στα σύνορα, απέναντι από τις αντίστοιχες δυνάμεις της Πρίστινας

Copyright 2021 The Associated

Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του σερβικού στρατού έχουν παραταχθεί στα σύνορα, απέναντι από τις αντίστοιχες δυνάμεις της Πρίστινας
Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, όπου από την περασμένη βδομάδα έχουν αποκλειστεί συνοριακά περάσματα από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ως αντίδραση στην απόφαση των αρχών της Πρίστινας να ζητούν αντικατάσταση πινακίδων των οχημάτων που έρχονται από τη σερβική πλευρά (όπως κάνει και το Βελιγράδι, αρνούμενο να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσόβου).

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της κοσοβάρικης μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu», τεθωρακισμένα των Ειδικών Δυνάμεων του σερβικού στρατού, σερβικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και ελικόπτερα της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR.

Χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την «ανησυχία» της Μόσχας για τις εντάσεις «που προκαλούν οι ανεύθυνες ενέργειες των αλβανικών αρχών του Κοσόβου», ενώ επανέλαβε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και η αποστολή της ΕΕ έχουν εντολή να εμποδίζουν την αδικία και γι' αυτό έχουν κάθε ευθύνη για την προστασία αμάχων και την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας. Είναι καιρός να ασκηθεί πραγματική πίεση στην Πρίστινα να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας της από το βόρειο Κόσοβο και να αποτρέψει το να εξελιχθεί η κατάσταση σε ανοιχτή σύγκρουση».

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς συνομίλησε χτες με τους πρέσβεις των χωρών του λεγόμενου «Quint» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεσμευόμαστε για τη διατήρηση της ειρήνης (...) αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό ούτε της Σερβίας ούτε των πολιτών της».

Προς ξεχωριστό στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας Βοσνίας

Την ίδια ώρα, καθώς οι αντιθέσεις εντείνονται σε όλη την περιοχή, ο επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μ. Ντόντιτς, δήλωσε προχτές ότι οι Σερβοβόσνιοι«θα αποσύρουμε τη συμφωνία μας για το κοινό βοσνιακό στρατό», με ψηφοφορία που θα γίνει στο κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (αποτελεί τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), και «προκειμένου να ληφθεί απόφαση τις ερχόμενες ημέρες (...) θα προτείνουμε τον σχηματισμό στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας μέσα σε μερικούς μήνες».

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου των Κροατοβόσνιων στην τριμερή προεδρία της χώρας, Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος μίλησε για «εγκληματική πράξη ανταρσίας».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε από την Αλβανία περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ