Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεις και διεργασίες ενόψει νέων παζαριών στη Βιέννη

Τον τερματισμό «ξένων παρεμβάσεων» στις υποθέσεις αραβικών χωρών ζήτησε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Κρατικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Χαλίφα Σαχίν αλ Μαράρ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ιράν.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν και την ανάμειξή του στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων και απαίτησε οι χώρες της περιοχής του Περσικού να συμμετάσχουν στις νέες διαπραγματεύσεις που επίκεινται στη Βιέννη σχετικά με τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε επίσης το Ιράν να τερματίσει την κατοχή τριών νησίδων των ΗΑΕ στον Περσικό (Μεγάλο Τουνμπ, Μικρό Τουνμπ και Αμπου Μούσα).

Νωρίτερα, σε ομιλία από το ίδιο βήμα, ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, πρότεινε τη δημιουργία μίας ζώνης «ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής» στην περιοχή, ενώ επιβεβαίωσε τις «διεθνείς προσπάθειες» με στόχο την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Α. Αμπντολαχιάν, απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσουν «πολύ σύντομα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό.

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν πιο «ενεργή προσέγγιση» ώστε να ενθαρρύνουν την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτές θα ξαναρχίσουν «το συντομότερο δυνατόν».

Στο μεταξύ, στη Μόσχα έφτασε χτες ο Ιρανός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Μ. Εσλάμι, για συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας «Rosatom».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση στο εργαστήριο κατασκευής εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρισης «Tesa» στην πόλη Καράτζ, παρά την πρόσφατη συμφωνία ΙΑΕΑ - Ιράν. Οπως αναφέρει η ΙΑΕΑ, το Ιράν «απέτυχε να τηρήσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας».

  • Την Κυριακή εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ερευνητικό κέντρο που ανήκει στους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», δυτικά της Τεχεράνης. Ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν τρία άτομα, χωρίς όμως να διευκρινιστούν τα αίτια της φωτιάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ