Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου

Μέσω αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία

Νέες εντάσεις στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό γύρω από τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πυροδότησε η προχτεσινή συμφωνία που υπέγραψε η Ουγγαρία με τον ρωσικό κολοσσό «Gazprom» για την προμήθεια αερίου μέσω αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία.

Η συμφωνία μεταξύ της «Gazprom» και του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MVM προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια. Το φυσικό αέριο θα αρχίσει να φθάνει στην Ουγγαρία από 1η Οκτώβρη, μέσω του αγωγού «Balkan Stream» (προέκταση του «Turkish Stream») και αγωγών που διέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, 3,5 δισ. κυβικά μέτρα μέσω Σερβίας και 1 δισ. μέσω Αυστρίας.

Οι αγωγοί αυτοί, όπως και οι «Nord Stream» 1 και 2 μέσω της Βαλτικής, αξιοποιούνται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με την τελευταία να επιδιώκει να μειώσει τον ρόλο της Ουκρανίας ως κόμβου διέλευσης ρωσικού αερίου. ΗΠΑ και Γερμανία έχουν δεσμευτεί για «εγγυήσεις» προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2».

Το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η νέα συμφωνία είναι «καθαρά πολιτική, οικονομικά παράλογη», βλάπτει τις διμερείς σχέσεις και «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης». Μάλιστα, το Κίεβο προτίθεται να απευθυνθεί στην Κομισιόν για να αξιολογήσει αν η νέα ουγγρο-ρωσική συμφωνία «ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της Ενέργειας».

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιζάρτο, σχολίασε πως η ανάμειξη της Ουκρανίας ισοδυναμεί με «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας» και χτες κλήθηκε στο ουγγρικό ΥΠΕΞ ο πρέσβης της Ουκρανίας για συνομιλίες. Ακολούθησε αντίστοιχη κλήση του πρέσβη της Ουγγαρίας στο ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Σιζάρτο ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή «κατανάλωση φυσικού αερίου δεν θα μειωθεί ούτε και ο ρόλος της "Gazprom" (...) Για την Ουγγαρία η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα ζήτημα ασφαλείας, κυριαρχίας και οικονομίας».

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα κανενός» με τη συμφωνία και καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ