Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα εκτόξευση πυραύλου αλλά και συζήτηση «προϋποθέσεων» για επαφές

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, προς τα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι ίσως πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο.

Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν προηγηθεί κι άλλες εκτοξεύσεις, μεταξύ άλλων και νέου τύπου πυραύλου «Κρουζ» με μεγάλο βεληνεκές - όπως και εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Νότια Κορέα - που αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για την κατάσταση στη Χερσόνησο.

Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ότι «κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», ζητώντας από τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική» τους.

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν ότι είναι καιρός να λήξει και επίσημα ο πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο, η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, δήλωσε: «Ενα αναγκαστικό χαμόγελο, η ανάγνωση μιας δήλωσης για τη λήξη του πολέμου και η λήψη φωτογραφιών θα ήταν ουσιαστικά στοιχεία για ορισμένους, αλλά δεν θα αλλάξουν τίποτα, δεδομένων των σοβαρών αντιφάσεων και των εχθροπραξιών». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι συμπεριφορές δύο μέτρων και δύο σταθμών, οι παράλογες προκαταλήψεις, οι κακές συνήθειες και η εχθρική στάση να δικαιολογεί κανείς τις δικές του πράξεις ενώ ενοχοποιεί τη δική μας άσκηση του δικαιώματος στην άμυνα (...) Οταν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα είναι πιθανό να κάτσουμε και να συζητήσουμε, και να κηρύξουμε τη σημαντική λήξη του πολέμου, να συζητήσουμε τις σχέσεις βορρά - νότου και το μέλλον της Χερσονήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ