Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζαρεύει ως «αξιόπιστος και ισχυρός σύμμαχος» η Τουρκία

Με ένα διεκπεραιωτικό tweet αναφέρθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις χτεσινές διερευνητικές λέγοντας απλά ότι «ο 63ος γύρος των συμβουλευτικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) στην Ανκαρα».

Στο μεταξύ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους ομολόγους του από Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος» και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις».

Πρόσθεσε πάντως ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου», καταλήγοντας ότι «αποτελεί ειλικρινή ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας (...) Είμαστε υπέρ του διαλόγου», επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι «δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους στην Κύπρο) και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Απαντώντας σε ερώτημα για την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους "Nautical Geo" να παραβιάσει - όπως είπε - την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», δήλωσε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα». Σχολιάζοντας ειδικά τις διερευνητικές επαφές είπε ότι «δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρασυρόμενη από κίνητρα και προκλήσεις ορισμένων άλλων χωρών».

Από τη μεριά της, η ΕΕ έσπευσε πάλι να ζητήσει κι αυτή κλιμάκωση του παζαριού με την Τουρκία, προσδοκώντας ανταλλάγματα από τον ρόλο της Αγκυρας σε μια σειρά κρίσιμα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών «είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση» και συμπλήρωσε: «Είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η βιώσιμη αποκλιμάκωση, μία άλλη η εποικοδομητική δέσμευση και η αποχή από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις εναντίον της ΕΕ ή κρατών - μελών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ευρωατλαντικό πλαίσιο δίνει «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων διεκδικήσεων (2021-01-26 00:00:00.0)
Αναζητά «συνεννοήσεις» με την Αγκυρα σε επικίνδυνο ευρωατλαντικό πλαίσιο (2021-01-22 00:00:00.0)
Στις διερευνητικές με πνεύμα «ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης» (2020-09-25 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές NAVTEX και ασκήσεις (2020-08-28 00:00:00.0)
Απειλές και δημιουργία τετελεσμένων από την Αγκυρα, προετοιμασία επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-08-25 00:00:00.0)
Τον Απρίλη η δεύτερη επαφή (2002-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ