Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο «φουλ» οι μηχανές για τη σημερινή μεγάλη αντιφασιστική συναυλία
  • Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ. και συναυλία στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας
  • Εμπόδια προσπαθεί να βάλει η διοίκηση του δήμου

Από τις εξορμήσεις στα σχολεία με το κάλεσμα
Από τις εξορμήσεις στα σχολεία με το κάλεσμα
Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές για τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρά τα εμπόδια που βάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αρνούμενη την παραχώρηση του χώρου.

Τη συναυλία διοργανώνουν Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Ενας χρόνος οι ναζί στη φυλακή. Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Νωρίτερα, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τον χώρο της συναυλίας. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Urban Pulse, Monde.

Τα Εργατικά Σωματεία και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης, που αρνείται την παραχώρηση του χώρου για τη διεξαγωγή της αντιφασιστικής συναυλίας.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και αλλού, με τους φασίστες να σηκώνουν κεφάλι, να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που αγωνίζονται, συνάντησαν τη γενική λαϊκή κατακραυγή. Τα στελέχη της κυβέρνησης και τα φερέφωνά της κατέληξαν να είναι η θλιβερή παραφωνία, μιλώντας για ίσες αποστάσεις, για τα "δυο άκρα" και άλλα τέτοια φαιδρά. Η διοίκηση του δήμου, σε συνέχεια της προσπάθειας ξεπλύματος των φασιστών, παίρνει θέση απέναντι στα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους που διοργανώνουν τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία, αρνούμενη να δώσει άδεια για τον χώρο. Τους καταγγέλλουμε στον λαό της πόλης και τους διαβεβαιώνουμε ότι τέτοια εμπόδια δεν πρόκειται να μας πτοήσουν - τους φασίστες που σήκωσαν κεφάλι θα τους στείλουμε πίσω στις τρύπες τους, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να τους χαϊδεύουν!».

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης


Μέχρι και την τελευταία ώρα, με μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαθητές προετοιμάζουν την επιτυχία της μεγάλης συγκέντρωσης - αντιφασιστικής συναυλίας, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για την ανάγκη καταδίκης και απομόνωσης των φασιστοειδών παντού. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν έξω από το ΕΠΑΛ Νεάπολης.

Στα σχολεία, παντού, εκφράζονται η μαζική καταδίκη των δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων και η διάθεση των μαθητών να συμβάλουν στην απομόνωσή τους μέσα και από τις συλλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Να ορθώσουν φραγμό εκλέγοντας στα 5μελή και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια αντιπροσώπους που θα εκφράσουν τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και θα μπουν μπροστά για την οργάνωση του αγώνα για το σχολείο που έχουν ανάγκη.

Αυτή η διάθεση καταδίκης του φασισμού αναμένεται να εκφραστεί και σήμερα, μέσα από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται σε πάρα πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον ένα χρόνο καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Μαθητές και μαθήτριες, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς, προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις όπως ανάρτηση πανό, σχηματισμό συνθημάτων με τσάντες, ανάγνωση κειμένων που θα αφορούν την καταδίκη της ναζιστικής ΧΑ, ζωγραφιές, κολάζ, σκίτσα, αντιφασιστικά γκράφιτι, πλέιλιστ με αντιφασιστικά τραγούδια κ.λπ.

Η καταδίκη της δράσης των φασιστικών εγκληματικών ομάδων και η απόφαση να μην αφήσουν τους ναζί να ξαναβγούν στο φως για να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα εκφράζεται και με αποφάσεις και ψηφίσματα που παίρνουν φορείς του γονεϊκού κινήματος (Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Καλοχωρίου), των Εκπαιδευτικών (Α' ΕΛΜΕ κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των δράσεων των εργατικών σωματείων, συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς μιας σειρά κλάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ