Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ICMPD)
Προδιαγράφεται η παραπέρα ένταση της καταστολής στα σύνορα

Η προσχώρηση της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), δηλαδή τον διεθνή οργανισμό που έχει αποστολή την παραπέρα ένταση της καταστολής στα σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών» σε αυτά τα σχέδια. Πρόκειται για σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο «Κύρωση συμβατικών κειμένων αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, από το πρώτο κιόλας άρθρο της κύρωσης φαίνεται ποιος είναι ο σκοπός της. Οπως αναφέρεται, «τα εθνικά μέτρα για τον έλεγχο της εισερχόμενης μετανάστευσης δεν επαρκούν από μόνα τους για να διατηρούν την έκταση και τη σύνθεση των μεταναστευτικών ροών στο επίπεδο που επιθυμούν οι συμβαλλόμενοι». Με άλλα λόγια, αυτό που ομολογείται είναι ότι επιδιώκεται το «άνοιξε - κλείσε» της στρόφιγγας στην υποδοχή μεταναστών ανάλογα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης του κάθε κράτους.

Επιπλέον τα εργαλεία του οργανισμού αυτού είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, η συνεργασία με άλλους οργανισμούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως είναι η Frontex, η Europol κ.ά. Στόχος δηλαδή είναι η παρακολούθηση και το φακέλωμα των ξεριζωμένων αλλά και η εδραίωση της άγριας εκμετάλλευσής τους, ενώ εξασφαλίζεται η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης συνολικά της εργατικής τάξης, ξένων και ντόπιων εργατών. Κατεξοχήν χρηματοδότης του οργανισμού αυτού είναι η ΕΕ.

Οπως τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, η χρονική συγκυρία που ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίο ότι «έρχεται σε μια περίοδο που φαίνεται ότι οξύνονται οι αντιθέσεις και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενώ βέβαια όλα τα αστικά επιτελεία εστιάζουν την προσοχή τους στην αύξηση των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε ένα περιβάλλον καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων και σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Σημείωσε ότι ο διεθνής οργανισμός στοχεύει στην ένταση της καταστολής στα σύνορα και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.

Τα όσα ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα επιβεβαιώθηκαν από την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Π. Μηταράκη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την «ευρεία πλειοψηφία» που συγκέντρωσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι η δραστηριοποίηση του Οργανισμού σε τρίτες χώρες και περιοχές όπως οι χώρες στο "δρόμο του μεταξιού", δηλαδή το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, χώρες από τις οποίες έρχονται μετανάστες στη χώρα μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός διευκρίνισε ότι «κι εμείς στηρίζουμε το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μια υποχρεωτική αλληλεγγύη και κατανομή σε όλη την Ευρώπη», συμφωνώντας δηλαδή με το αντιδραστικό περιεχόμενο της σύμβασης και αποδεικνύοντας ότι το «παρών» στο νομοσχέδιο οφείλεται σε επιμέρους παρατηρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Ασύλου (2024-10-09 00:00:00.0)
Πρωταίτιοι (2024-09-27 00:00:00.0)
«Παζάρια» στις πλάτες των προσφύγων (2022-10-11 00:00:00.0)
Προωθεί στα μουλωχτά τη δημιουργία των σιδερόφραχτων «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης (2020-05-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (2020-02-08 00:00:00.0)
Μεταναστευτικά «μοντέλα» εκμετάλλευσης (2009-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ