Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στον λαό όλη η ευθύνη για αυτοπροστασία και για αναχαίτιση της διασποράς

Κανένα επιπλέον μέτρο για τους χώρους δουλειάς ή ενίσχυση της δημόσιας Υγείας δεν ανακοινώθηκε χτες

Eurokinissi

«Εμείς σας τα είπαμε, τώρα το ...κρίμα στο λαιμό σας»: Αυτό είναι το νόημα των χτεσινών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, που από τη μία έκανε γαργάρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που εξακολουθούν να απουσιάζουν σε χώρους δουλειάς, σχολεία και πανεπιστήμια και από την άλλη φορτώνει στον λαό την ευθύνη να αυτοπροστατευτεί.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ουσιαστικά λένε στον λαό ότι δίνει τη μάχη μόνος του απέναντι στην πανδημία, έχει την ευθύνη για την αναχαίτιση της διασποράς, για την τήρηση των μέτρων κ.ά. Ενώ παρουσίασε το εμβόλιο και πάλι ως το υποκατάστατο των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, της ενίσχυσης με εξοπλισμό και κρατικούς πόρους που λείπουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική επιτήρηση αφήνεται ακόμα περισσότερο στην τύχη της, αφού ήδη έχει ανατεθεί στην αυτοδιάγνωση, με υποτυπώδη ιχνηλάτηση, παρά την παραδοχή ότι οι εμβολιασμένοι και νοσούν (ήπια) και μεταδίδουν τον ιό.

Ολα τα παραπάνω παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως «επιστροφή στην κανονικότητα» και ως «ελευθερία» για τους εμβολιασμένους, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να «πληρώνουν» όσοι έχουν εμβολιαστεί την άρνηση των υπολοίπων. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που υπονομεύει τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα εμβόλια για την καλλιέργεια του «κοινωνικού αυτοματισμού», μήπως και μείνει στο απυρόβλητο η ευθύνη του κράτους για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, στις 6/10, οι νεκροί ήταν 3, οι διασωληνωμένοι 87 και τα κρούσματα 399, ενώ χτες - ένα χρόνο μετά - οι νεκροί 21 και τα νέα κρούσματα 2.331. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και ανακοίνωσε: Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς επιπλέον μέτρα, παραπέμποντας στην «αυτοπροστασία» και όπως νομίζει ο καθένας να σωθεί. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή», ανέφερε.

Τα μέτρα προβλέπουν ότι στην Εστίαση, στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, «ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία»... Στους χώρους διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή σε ανοιχτούς χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα υπάρχει πλήρης λειτουργία. Για τους μεικτούς χώρους οι περιορισμοί παραμένουν ως έχουν.

«Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η αύξηση των εμβολιασμών», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, χωρίς βέβαια να υπάρξουν μέτρα για ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων και της δημόσιας ΠΦΥ με προσωπικό, χωρίς να ενισχυθούν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού. Κι ενώ στα 30.000 οργανικά κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν προστεθεί περίπου 6.000 αναστολές εργαζομένων, απουσιάζουν πάνω από 2.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς έμειναν αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας και άλλοι τόσοι είναι σε λίστες αναμονής που ξεπερνούν τα δύο χρόνια για ένα χειρουργείο, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «έχουμε προβεί και στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την καλή λειτουργία συνολικά όλων των δομών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε χρειαστεί».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πίεση του συστήματος Υγείας. Ως «λύση» προβλήθηκε και εδώ η «ατομική ευθύνη»: «Θα ήθελα από όλους μας να ζητήσω να προστατεύσουμε και το σύστημα Υγείας, δηλαδή να είμαστε προσεχτικοί (...) Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία. Και επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρα από τους αρρώστους που έχουν κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς, καρκινοπαθείς, αρρώστους που χρειάζονται μεταγγίσεις, τραυματίες, αρρώστους που κάνουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, που πρέπει επίσης να έχουν την πρόσβαση στο νοσοκομείο».

Ολα δείχνουν λοιπόν πως ο λαός θα δει ξανά το ίδιο έργο διαχείρισης της πανδημίας, με χειρότερους όρους το επόμενο διάστημα, σηκώνοντας την ευθύνη για τους 15.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, τα κρεβάτια ΜΕΘ που λείπουν, την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας των υπόλοιπων νόσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ