Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τον Απρίλη η δεύτερη επαφή

«Εποικοδομητικά» βήματα προς έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο

«Εποικοδομητική» και «θετική» χαρακτήρισαν χτες την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο του διερευνητικού διαλόγου, ο Ελληνας πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής τους στην Αγκυρα.

«Ηταν μια εποικοδομητική συνάντηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Ουγκούρ Ζιγιάλ και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαδικασία και να συναντηθούν και πάλι τον Απρίλη στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Ελλάδας και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι στη διαδικασία του διερευνητικού διαλόγου δεν υπάρχει χρονικό όριο.

Στόχος των συναντήσεων είναι η προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ο Ουγκούρ Ζιγιάλ και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη μεθοδολογία, το πλαίσιο και την ουσία του προβλήματος. Ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ακόμα ότι για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων δε θα δώσει περισσότερες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε την ίδια στάση να τηρήσει και η ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αν. Σκοπελίτης, χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική και εποικοδομητική» και τόνισε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων σε γενικές γραμμές και ότι αποφασίστηκε να ξανασυναντηθούν.

Αν και θέση της Αθήνας είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, στους διπλωματικούς κύκλους προβάλλεται η άποψη ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να αγνοήσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία θέτουν και οι δύο πλευρές. Για παράδειγμα, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, η κυριαρχία επί βραχονησίδων στο Αιγαίο, η επιθετική τουρκική στρατιά του Αιγαίου, αποτελούν ζητήματα που θεωρείται βέβαιο ότι είτε έμμεσα είτε άμεσα θα πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αν τελικά οι διερευνητικές επαφές οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ανεξάρτητα από το αν οι διερευνητικές επαφές θα οδηγήσουν σε εφ' όλης της ύλης διάλογο, οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το κείμενο του Ελσίνκι για την αναζήτηση τρόπων διευθέτησης των προβλημάτων τους, στο πλαίσιο του άρθρου 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, περιλαμβάνεται και ο διμερής διάλογος...

Σχετικά με τη χτεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση, πρέπει να σημειωθεί ότι άρχισε στις 10:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 15:30. Συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος και από τουρκικής πλευράς ο πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ και ο πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ