Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αμείωτες ζυμώσεις για «διευθετήσεις» με ευρωατλαντική σφραγίδα

Σήμερα στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, που προεδρεύει της ΕΕ

Από την πρόσφατη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπορέλ

Turkish Foreign Ministry

Από την πρόσφατη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπορέλ
Με την ορμή που ενισχύει η στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ρόλο «προξενητών», η Τουρκία επαναφέρει διαρκώς την ετοιμότητά της για όξυνση του παζαριού σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά και συνολικά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτική ήταν η συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο NTV ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου. «Εμείς καταρχάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Καλίν, βάζοντας στο «κάδρο» ως «ζητήματα» το Αιγαίο, τα νησιά, την υφαλοκρηπίδα, τις θαλάσσιες αρμοδιότητες, τις έρευνες και γεωτρήσεις, ακόμα και την εκλογή μουφτή στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την Ανατολική Μεσόγειο ο Καλίν επανέλαβε τα περί «δίκαιου διαμοιρασμού» που η χώρα του στηρίζει και επισήμανε ότι «αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είτε πρόκειται για συνομιλίες είτε για συμφωνία, και αυτά προχωρήσουν σε ένα πλαίσιο, λαμβάνοντας τα συμφέροντα όλων, η Τουρκία δεν θα πει όχι». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κλείσαμε τις πόρτες στις χώρες της Μεσογείου», εκτός από τον «ελληνοκυπριακό τομέα», δηλαδή την Κύπρο, καθώς «εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα».

Ελλάδα - Τουρκία - Γερμανία: «Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις»

Σημειωτέον, ο Καλίν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο, όπου εκπροσώπησε ο ίδιος τη χώρα του, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις» και αναγγέλλοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων», μιλώντας για «σημαντικό βήμα». Εκτίμησε δε ότι «αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο γερμανικό «Der Spiegel» επανέλαβε ότι «το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της», ενώ υπογράμμισε ότι βασική του επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ είναι «το Βερολίνο να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διαπραγματευτεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία». Εκτίμησε πως η Α. Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και πως πρέπει να τεθούν επί τάπητος «όλα τα θέματα: Από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, μέχρι την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία και το ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη».

«Ασπίδα προστασίας» η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει ότι η Τουρκία «διολισθαίνει μακριά από τη νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα». Και αυτό την ώρα που η ΕΕ χαρακτηρίζει «στρατηγικό εταίρο» την Αγκυρα, ο δε Μπορέλ χαρακτηρίζει «διαφιλονικούμενα ύδατα» της Ελλάδας εκείνα που διεκδικεί η Τουρκία προωθώντας γεωτρήσεις.

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι παρά τα όσα διέχεε ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση, ότι τάχα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα γίνονταν και συζητήσεις για την τουρκική επιθετικότητα, ακόμα και συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ και Μακρόν, τελικά - όπως ενημέρωνε χτες ο Στ. Πέτσας - ο πρωθυπουργός «έθεσε τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής», χωρίς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο ή να συζητηθεί κάτι περισσότερο, με τους κυβερνητικούς να παραπέμπουν τώρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όποτε αυτή γίνει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε ότι απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία «η Ελλάδα θωρακίζεται (...) ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην ευρύτερη περιοχή από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εμβαθύνοντας τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ και, κυρίως, ενεργοποιώντας τη φυσική μας οικογένεια, την ΕΕ». Ολοι αυτοί, βέβαια, τονίζουν ότι οι «συνεργασίες» αυτές οφείλουν να περιλαμβάνουν την Τουρκία, προκειμένου να παραμείνει στο ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Σημειωτέον, ο Δένδιας υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας, με νωπές ακόμα τις μνήμες από την τριμερή στο Βερολίνο, όπου εκπρόσωποι των τριών χωρών επιχείρησαν να δρομολογήσουν και να επιταχύνουν «διάλογο» και διευθετήσεις.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κυπρίου ομολόγου του Χαρ. Πετρίδη. Σε δηλώσεις του, και ενώ πληθαίνουν εκτιμήσεις για πιθανότητα θερμού επεισοδίου, με τουρκικά πλοία να μπαίνουν για έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας (από το Καστελόριζο έως νότια της Κρήτης), ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν «μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της ΕΕ».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κατρούγκαλος, αρθρογραφώντας στα «Νέα», παρέπεμψε κι αυτός στην ...ασπίδα της ΕΕ, π.χ. στην «πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί τον Ιούνιο του 2019 στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου εκπροσώπησε τη χώρα ως πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας». Απόφαση όπου μιλούσαν για κυρώσεις, οι οποίες βέβαια δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, ούτε αποθάρρυναν στο παραμικρό την Αγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα και του ΣΥΡΙΖΑ «να ξανανοίξουν τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία», ζητώντας «την αποκατάσταση διαλόγου, με πρώτο βήμα την εφαρμογή συγκροτημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και στη συνέχεια την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών». Και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατες συνεντεύξεις, «η γερμανική προεδρία, λόγω των ειδικών οικονομικών σχέσεων Γερμανίας και Τουρκίας, αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την τελευταία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ