Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται στα αποκαΐδια της τραγωδίας

Με αφορμή ρεπορτάζ που «δείχνει» απόπειρα συγκάλυψης πράξεων και παραλείψεων

Eurokinissi

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη 23 Ιούλη από την τραγωδία στο Μάτι, με τη φονική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της γύμνιας του κράτους σε μέσα πρόληψης και πυροπροστασίας. Με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής», χτες, ξέσπασε μια άθλια μικροκομματική αντιπαράθεση που απ' όλες τις πλευρές συγκαλύπτει την «επιλεκτική ανικανότητα» του αστικού κράτους στην προστασία της ζωής και των περιουσιών του λαού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δημοσιεύει ηχογραφημένες συνομιλίες και δικαστικά έγγραφα, έγινε προσπάθεια συγκάλυψης πράξεων και παραλείψεων σχετικά με τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να παρότρυνε τον αξιωματικό του Σώματος στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία να αποκρύψει στοιχεία και ονόματα, ενώ επίσης φέρεται να τον απειλεί. Φαίνεται να μιλάει μάλιστα εκ μέρους της κυβέρνησης και να του λέει ότι «εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». Τον καλεί να «φτιάξει απλά» την πραγματογνωμοσύνη, «κι ας σε περάσουν για κουτό». Δηλαδή να ισχυριστεί ότι έφταιγαν οι άνεμοι, η καύσιμη ύλη, τα πεύκα, η άναρχη δόμηση. Οπως σημειώνεται, ο αξιωματικός «νιώθοντας την ανάγκη να προστατευθεί, σε μια από τις συναντήσεις του με τον τότε αρχηγό πατάει το κουμπί εγγραφής στο κινητό του τηλέφωνο» και σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέθεσε τη συνομιλία στον ανακριτή.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματαθαιόπουλος έσπευσε να διαψεύσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμιά επαφή, ούτε συνάντηση. Επίσης, η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας στα «περί πολιτικών παρεμβάσεων», δήλωσε «ουδέν ψευδέστερον», ενώ επέδωσε εξώδικο στην «Καθημερινή», προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει και σε επόμενα νομικά βήματα.

Από πλευράς της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά» όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι «υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης» και ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σημειωτέον, εκτός από την προσπάθεια συγκάλυψης που υποστηρίζει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από τη συζήτηση των δύο αξιωματικών προκύπτει πως ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άφησαν να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη το καλοκαίρι του 2017, για να εμποδίσουν την προαγωγή άλλων αξιωματικών, που χρεώθηκαν την αποτυχία της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Στο βαθμό που αυτά ισχύουν, αποτελούν έκφραση κυνισμού και σαπίλας μηχανισμών ενός κράτους που έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα και δεν μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά το λαό και τη ζωή του, την ίδια ώρα που στηρίζει ολόπλευρα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο κάθε «εκσυγχρονισμός» του βαθαίνει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα, δεν γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτές οι εξελίξεις δυναμώνουν την απαίτηση να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας αλλά και για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Οσο για την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνεται ότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται προς την κατεύθυνση της πλήρους αποκάλυψης των αιτίων της μεγάλης καταστροφής, επομένως και της άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων.

Για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της «Καθημερινής» διέταξε προκαταρκτική εξέταση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης. Παράλληλα, μήνυση στην Εισαγγελία φέρεται να έχει καταθέσει και ο καταγγέλλων αξιωματικός του Σώματος Δ. Λιότσιος, για τις πιέσεις που δέχτηκε, περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος. Η εισαγγελική έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Ν. Αντωναράκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ