Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προνόμια στο κεφάλαιο και τσάκισμα των εργατών οι δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

Ανακοίνωση με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού σε βιομηχανία στα Οινόφυτα

«Η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση του μονοπωλιακού ομίλου της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι φιλική προς τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι από εκεί την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός «εξήγγειλε νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης (την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα), ενώ διαφήμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, που στόχο έχουν το αυγάτισμα των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων (μείωση φορολογίας κερδών και μερισμάτων, απλούστευση αδειοδότησης, πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κ.τ.λ.)».

Η Οργάνωση επισημαίνει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «ξέχασε» να πει: «Οτι στο χώρο από τον οποίο μιλούσε αλλά και στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί εργαζόμενοι, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σακατευτεί από τα σχεδόν καθημερινά εργατικά "ατυχήματα", ως απόρροια της τεράστιας εντατικοποίησης της εργασίας. Οτι τα εξαντλητικά δωδεκάωρα που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, η καταστρατήγηση των ρεπό και η "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οτι οι "εκατοντάδες προσλήψεις" και οι "ποιοτικές θέσεις εργασίας" της τελευταίας δεκαετίας υλοποιούνται μέσω του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου των δεκάδων "εργολαβικών" εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο τον όμιλο. Οτι η ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων έχει την τελευταία εικοσαετία τριπλασιασμό των καρκίνων, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ρύπανσης του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών. Οτι το λεγόμενο "Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης" αποτελεί μια ακόμα μπίζνα που αποσκοπεί στην καλύτερη "προσέλκυση επενδύσεων" από τις βιομηχανίες και όχι στη βελτίωση του περιβάλλοντος, αφού τη διαχείρισή του θα την έχουν οι όμιλοι που ευθύνονται για τη ρύπανση, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Οτι το Νοσοκομείο της Θήβας, το ΚΥ Σχηματαρίου και τα Ιατρεία των Οινοφύτων έχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ενώ όλη η Βιομηχανική Ζώνη και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας εξυπηρετούνται κατά βάση από ένα μόλις ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ».

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζει: «Από τα παραπάνω γίνεται στον καθένα κατανοητό ότι τα παχιά λόγια περί "Ελλάδας που παράγει, Ελλάδας που εξάγει" υλοποιούνται μέσω του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Ετσι μεταφράζεται η "προτεραιότητα στην αναγέννηση της βιομηχανίας" της κυβέρνησης της ΝΔ. Ετσι χτίζει τα κέρδη της η ΕΛΒΑΛ και η κάθε ΕΛΒΑΛ».

Και καταλήγει ότι πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους, όπου «από τη μια οι εργαζόμενοι του ομίλου και των άλλων βιομηχανιών της περιοχής που με τον ιδρώτα τους, την υγεία τους, πολλές φορές ακόμα και με το αίμα τους, πληρώνουν για να παραχθεί τεράστιος πλούτος και από την άλλη μεριά μια χούφτα παράσιτα, οι ιδιοκτήτες των μονοπωλιακών ομίλων, που καρπώνονται όλο αυτόν τον πλούτο, με κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επιλέγει συνειδητά να είναι με τους δεύτερους».

Αντίστοιχα, σε σχόλιό της, η ΤΕ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ θυμίζει τις απολύσεις στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» (μέλος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) τον Ιούνη, λίγο καιρό δηλαδή πριν την εν λόγω νέα μεγάλη επένδυση στην ΕΛΒΑΛ, που διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Η ανάπτυξη των βιομηχάνων προϋποθέτει τις δικές μας θυσίες, προϋποθέτει μείωση του εργατικού κόστους, συνεπώς μισθούς πείνας, ευελιξία εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας ώστε να βγαίνει η παραγωγή με λιγότερο προσωπικό», σημειώνει η ΤΕ Βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ