Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προς ψήφιση νέο πακέτο προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Αχόρταγος ο ΣΕΒ, ζητάει ακόμα περισσότερα

Ετοιμο για ψήφιση στη Βουλή είναι το νέο πακέτο φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων και πλήθους άλλων προνομίων που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης του οποίου η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χτες. Την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιούλη, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».

Πέρα από τις ρυθμίσεις που περιέχει για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, δίνοντας πάσα για να συντηρείται η φιλολογία περί «υγιούς» και μη επιχειρηματικότητας, πολύ συνοπτικά προβλέπει «ισχυρά φορολογικά κίνητρα», όπως με φοροαπαλλαγές 100% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ερευνα και την Ανάπτυξη στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Επίσης χρηματοδοτική κάλυψη για τον εκσυγχρονισμό παγίων των επιχειρήσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις, επιχορήγηση επενδυτών για τη δημιουργία ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Το νομοσχέδιο έχει πάρει τα εύσημα του ΣΕΒ, ο οποίος ωστόσο βρήκε την ευκαιρία με τη συζήτηση του νομοσχεδίου να απαιτήσει και άλλα προνόμια για τους βιομήχανους, τα οποία κατέθεσε με υπόμνημά του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «στις πολύ σωστές ρυθμίσεις για τον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο ν. 4399/16» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθούν «απόδοση της φοροαπαλλαγής σε δύο έτη, έναντι τριών σήμερα», «για νέες επενδύσεις, αύξηση της επιχορήγησης στο 100% της ενίσχυσης (έναντι 70% σήμερα). Παλαιότερα επενδυτικά σχέδια να μπορούν (υπό προϋποθέσεις) να μεταπέσουν από φοροαπαλλαγές στο καθεστώς της επιχορήγησης, ακολουθώντας τις διαδικασίες τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου» και «αύξηση του ορίου ενίσχυσης από τα 5 εκατ. στα 15 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις».

Ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε και χτες ως ο πλέον αποτελεσματικός υπερασπιστής των επενδύσεων, συνολικά του κεφαλαίου, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν πέσει και οι τελικές υπογραφές για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Ταβουλάρη στην αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί από το υπουργείο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τροπολογία για την επικύρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την «πατρότητα» του νομοσχεδίου, μέσω της εισηγήτριάς του Θ. Τζάκρη το χαρακτήρισε «κακέκτυπο δικού μας νομοσχεδίου». ΚΙΝΑΛ και λοιπά αστικά κόμματα θεώρησαν «ανεπαρκή» τα μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο υπέρ των ομίλων.

Κομμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

«Τελικά είναι αχόρταγοι», ανέφερε σχολιάζοντας το υπόμνημα του ΣΕΒ η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία και χτες, όπως και σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο «στις ανάγκες των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, να μην πω απόλυτα, προσφέροντάς τους προκλητικά ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, δωρεάν δημόσια περιουσία και άλλες διευκολύνσεις».

Χτες η Δ. Μανωλάκου έκανε και ειδική αναφορά στο άρθρο 57, που τροποποιεί τους σκοπούς του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του επιτρέπει τη σύμπραξη με ΝΠΙΔ, δηλαδή ανώνυμες εταιρείες, για έργα ή για παροχή υπηρεσιών. Οπως σημείωσε, μέχρι τώρα το θεσμικό πλαίσιο «επέτρεπε συμπράξεις μόνο με νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο Δημόσιο», ενώ τώρα «ανοίγει το δρόμο στη σύμπραξη με ιδιωτικά κέντρα ή εταιρείες, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης οικονομολόγων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι θα μπουν εταιρείες στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων, αλλά και στην πιστοποίηση οικονομολόγων, μαζί με το Οικονομικό Επιμελητήριο». «Εμείς λέμε ότι είναι ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Οικονομικού Επιμελητηρίου», τόνισε.

Ανάμεσα στα άλλα αντιδραστικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι και το 52, που προβλέπει τη χρηματοδότηση του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), ενός φορέα πλήρως ενταγμένου στους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, από το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας), που μέχρι τώρα χρηματοδοτούσε μόνο ΑΕΙ. Την ίδια ώρα, σε άλλο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου, κόβονται 150.000 ευρώ που έπαιρνε από τη Γενική Γραμματεία κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Ερευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ