ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις

Και σε νέες επιθέσεις σχεδιασμένες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής προέβησαν χτες ισραηλινά ελικόπτερα, καθώς το θερμόμετρο της βίας στη Μέση Ανατολή παραμένει στο κόκκινο χωρίς ορατές ενδείξεις αποκλιμάκωσης

Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001

Associated Press

Κατεστραμμένο κτίριο της Παλαιστινιακής Αρχής από βομβαρδισμό των Ισραηλινών την Παρασκευή στη Γάζα. Χτες, σειρά είχε η Ράφα
ΡΑΦΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το πρωί του Σαββάτου ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν τουλάχιστον 9 πυραύλους εναντίον ενός συγκροτήματος τριών κτιρίων όπου εδράζεται η Δύναμη 17 - ειδική μονάδα ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής - στην πόλη Ράφα, στο νότιο κομμάτι της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της οποίας μέλη έσπευσαν με ασθενοφόρα επιτόπου και μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Ωστόσο η δεύτερη επίθεση του ισραηλινού στρατού από αέρος εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά από αυτήν την Παρασκευή που κόστισε 13 τραυματισμούς, και άλλες προχτεσινές επιχειρήσεις με τουλάχιστον δύο νεκρούς, συνεχίζει ένα νέο «κεφάλαιο» στη δράση του: αν και, όπως μετέδιδε το CNN, ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή, απάντηση στο ότι οι Παλαιστίνιοι δε «σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς με όλμους» κατά ισραηλινού οικισμού, επρόκειτο για άλλο ένα πλήγμα με στόχο να τρωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή που το Ισραήλ κατηγορεί ότι «υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» (βλ. σελ. 34).

Μια ακόμη χτεσινή εξέλιξη ήταν η εκτόξευση της κατηγορίας από αξιωματούχο του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας ότι οι Παλαιστίνιοι συλλαμβάνουν «τρομοκράτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» και όχι εκείνους που «ζητεί» η κυβέρνηση Σαρόν. «Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι συνέχισαν την απάτη τους κατά τη συζήτηση» που έγινε την Παρασκευή, παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι και πρακτόρων της CIA, είπε ο μη κατονομασθείς αξιωματούχος αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν καταπολεμούν πραγματικά την τρομοκρατία, θέλουν απλώς να περάσουν το τεστ», ήταν η άποψή του.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανανέωνε την ταξιδιωτική του οδηγία τόσο για το Ισραήλ όσο και για τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή», όπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Η οδηγία δίνει έμφαση στο ότι «η συνεχιζόμενη βία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και τραυματισμούς πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών τουριστών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλης κλίμακας δολοφονικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, οι σφοδρότερες της τελευταίας 20ετίας (2024-08-29 00:00:00.0)
Με επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού (2024-05-08 00:00:00.0)
Κινητικότητα για έναρξη ισραηλινής χερσαίας επίθεσης και στη Ράφα (2024-04-25 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα στη Ράφα (2004-05-19 00:00:00.0)
Ξεχειλίζει η παλαιστινιακή οργή μετά και από την ανακατάληψη εδαφών (2001-08-29 00:00:00.0)
Κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού (2000-10-13 00:00:00.0)