Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα στη Ράφα

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι και από συνοικία σε συνοικία, διεξάγει ο ισραηλινός στρατός, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, στον καταυλισμό της Ράφα, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα τερματισμού»

Από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα
ΡΑΦΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με πυραυλικές επιθέσεις από ελικόπτερα άρχισε, χθες τα ξημερώματα, η, όπως φαίνεται, πρώτη φάση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί εκσκαφείς έφτιαξαν μια «νεκρή ζώνη», κατεδαφίζοντας σπίτια, γύρω από τη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν, και ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή, όπου κατοικούν περίπου 90.000 Παλαιστίνιοι, και άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, σπάζοντας πολλές φορές τις πόρτες με μπουλντόζες και θωρακισμένα οχήματα.

Η ισραηλινή επιχείρηση, που φέρει το γενικό τίτλο «Ουράνιο Τόξο», διήρκεσε πολλές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησε στη συνοικία χάος και πανικός. Παλαιστίνιοι μαχητές αντιστάθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες με ό,τι όπλα διέθεταν, ενώ ολόκληρες οικογένειες προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στα χαμηλότερα δωμάτια των, ήδη, ημικατεστραμμένων και διάτρητων σπιτιών τους.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε σε ασθενοφόρα να εισέλθουν στη συνοικία μετά το τέλος της επιχείρησης, αργά το απόγευμα και, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν έλειψαν τα περιστατικά που τα ασθενοφόρα δέχτηκαν πυρά ή τους απαγορεύτηκε να μεταφέρουν τραυματίες σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων, καθώς τα νοσοκομεία της Ράφα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στη χθεσινή επιχείρηση, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί αθώοι πολίτες και 2 μικρά παιδιά. Τραυματίστηκαν 49, εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.


Associated Press

Εκτός από τη Ράφα, «δραστήριος» εμφανίστηκε ο ισραηλινός στρατός και στη Δ. Οχθη. Στη Τζενίν, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε Παλαιστίνιος μαχητής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στη Νάμπλους. Στην Τουλκαρέμ, τέλος, πραγματοποιήθηκε ολονύχτια εισβολή και έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Εκκλήσεις, ευχολόγια και προκλήσεις

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «προσπάθεια εκκαθάρισης του τοπικού πληθυσμού» και για «τεράστια σφαγή», συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, απευθύνει έκκληση σε χώρες του κόσμου, στις αραβικές χώρες, σε διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να παρέμβουν για να σταματήσει «αυτό το έγκλημα πολέμου». Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ ο Σάεμπ Ερακάτ έχει αλλεπάλληλες επαφές με διάφορες κυβερνήσεις.

«Σκληρό» ύφος χρησιμοποίησε, χθες, και ο υπεύθυνος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, τονίζοντας ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει ό,τι γίνεται στη Ράφα, καθώς οι ισραηλινές ενέργειες ξεπερνούν κατά πολύ το γράμμα και το πνεύμα του οδικού χάρτη». Ο Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε ότι «δεν είναι αυτός ο αναμενόμενος τρόπος αποχώρησης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας» και κατέληξε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την καταδίκη τους διατύπωσαν, τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατήγγειλε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου». Υποστήριξε ότι «η καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών, που ούτως ή άλλως είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Η Ουάσιγκτον, πάντως, αρκέστηκε να στείλει τον πρέσβη της στο Ισραήλ να ζητήσει «ορισμένες διευκρινίσεις» για τις επιχειρήσεις στη Ράφα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει ότι «το Ισραήλ είναι φίλη χώρα, δημοκρατική και έχει κάθε δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στην τρομοκρατία». Συμπλήρωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια καλύτερη ηγεσία και ότι οι ΗΠΑ, γενικώς, τάσσονται υπέρ της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Στο πλευρό του Μπους, τάχθηκε και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, που, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή κίνηση, κάλεσε τον Αραφάτ να παραιτηθεί «για το καλό του λαού», αφού καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ήταν μάλλον αναμενόμενη η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι «η επιχείρηση στη Ράφα δεν έχει χρονοδιάγραμμα και θα συνεχιστεί μέχρις ότου διασφαλιστεί η πλήρης κατάπνιξη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ