Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ΚΟΔΗΣΟ ευχαριστημένο με το SPD

Το ΚΟΔΗΣΟ είναι «γενικά» ευχαριστημένο με τη συγκυβέρνηση και συνεργασία του με το SPD στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του Βερολίνου Στέφαν Λίμπιχ την Κυριακή σε συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ του Βερολίνου. Είπε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ η κατάσταση στη γερμανική πρωτεύουσα θα ήταν χειρότερη.

Η εκπρόσωπος την κομμουνιστικής πλατφόρμας του ΚΟΔΗΣΟ άσκησε κριτική στην κομματική ηγεσία του Βερολίνου και δήλωσε ότι είναι «κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση υπό όρους που υπαγορεύουν άγουστους συμβιβασμούς τον ένα μετά τον άλλον». Αυτό, είπε, οδηγεί στην καταστροφή της ταυτότητας του κόμματος. Το ΚΟΔΗΣΟ, τόνισε, δε χρειάζεται την κυβερνητική συμμετοχή, αλλά η κοινωνία χρειάζεται το ΚΟΔΗΣΟ.

Ας σημειωθεί ότι άλλος εκπρόσωπος της πλατφόρμας άσκησε επίσης κριτική, αλλά τάχθηκε κατά της αποχώρησης του ΚΟΔΗΣΟ από την τοπική κυβέρνηση. Πάντως, 110 από τους 143 αντιπροσώπους ενέκριναν τον απολογισμό της τοπικής ηγεσίας σαν «γενικά θετικό» και την παραμονήγή των σενατόρων (τοπικών υπουργών) του ΚΟΔΗΣΟ στην τοπική κυβέρνηση.

20.000 διαμαρτύρονται

Μια μέρα νωρίτερα (το Σάββατο) 20.000 Βερολινέζοι και αντιπρόσωποι απ' άλλες πόλεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Συμμετείχαν κυρίως συνταξιούχοι και άνθρωποι με ειδικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου Γερμανίας (SOVD) Α. Μπάουερ τόνισε ότι το ψαλίδι μεταξύ φτωχών και πλουσίων γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ότι η «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών και διερωτήθηκε: «Ποιες κοινωνικο-κρατικές αρχές ισχύουν ακόμα σ' ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όταν υπό τον όρο κοινωνικές μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο μειώσεις των κοινωνικών επιτευγμάτων σε βάρος των μικρών ανθρώπων».

Τα σφυρίγματα των διαδηλωτών, που προσήλθαν υπό καταρρακτώδη βροχή, και τα συνθήματά τους ήταν έκφραση της αντίθεσής τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Κύριο θέμα της συγκέντρωσης ήταν οι περικοπές των παροχών στους ασθενείς, η μείωση των συντάξεων και η χειροτέρευση του συστήματος υγείας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ