Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Διεκδικούμε την ανάπτυξη ενός συστήματος με βάση τις ανάγκες

Μιλάει στην εφημερίδα μας η Ελένη Μπάγια, γιατρός στα Επείγοντα του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»

Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020

-- Πώς βλέπετε τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη «θωράκιση» του συστήματος Υγείας;

-- Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και θέτει ως στόχο την καθυστέρηση εξάπλωσης του κορονοϊού. Αποκαλύπτεται όμως πως τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων και οι καμπάνιες ενημέρωσης για την εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής δεν μπορούν να κρύψουν την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω κορονοϊού. Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, η ανεπάρκεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κρεβατιών ΜΕΘ είναι αυτά που καθορίζουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από τον συγκεκριμένο ιό.

-- Ποια εικόνα έρχεται σήμερα από τα νοσοκομεία;

-- Στα νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός. Οι εργαζόμενοι των ΤΕΠ και οι παθολόγοι τοποθετούνται μέχρι και στην πύλη των νοσοκομείων για να διαχωρίσουν ασθενείς που πιθανώς πάσχουν από τον κορονοϊό και για να τους κατευθύνουν διαφορετικά από τους υπόλοιπους νοσούντες, ώστε να μη διασπαρεί η νόσος.

Ενας απίστευτος Γολγοθάς ξεκινά καθώς οι ασθενείς με συμπτώματα πρέπει κανονικά να υποβληθούν σε εξέταση και λήψη επιχρίσματος για την ανίχνευση του ιού, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς δεν επαρκούν τα αντιδραστήρια ούτε και οι χώροι όπου οι ασθενείς θα μπορούν να περιμένουν και να εξεταστούν με ασφάλεια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς αναμένουν όρθιοι στο κρύο για ώρες και με πυρετό μέχρι να εξετασθούν, αφού στο «Γ. Γεννηματάς» ο χώρος εξέτασης είναι ένας προκατασκευασμένος οικίσκος με 2 χώρους, 2 εξεταστήρια και 1 τουαλέτα.

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εκεί να γίνεται η λήψη δείγματος και όχι να προστρέχουν στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, αυξάνοντας και τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Ακόμα δυσκολότερη είναι η κατάσταση με τα φορεία, δηλαδή τους ασθενείς με βαρύτερη κλινική εικόνα που πρέπει να απομονωθούν ως ύποπτα κρούσματα, να διενεργηθούν εξετάσεις, να χορηγηθεί υποστηρικτική αγωγή και να παραμένουν μέχρι το αποτέλεσμα της εξέτασης, ώστε να διακινηθούν στην αντίστοιχη κλινική αν είναι αρνητικό το δείγμα, ή, αν είναι θετικό, να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο αναφοράς.

Δεν υπάρχει ξεχωριστό ακτινολογικό εργαστήριο ούτε εξεταστήριο για βαρέως πάσχοντες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εισαγωγή χωρίς ολοκλήρωση του ελέγχου. Η διαδικασία διαλογής και εξέτασης επιβραδύνεται από το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν επαρκούσε ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού και σήμερα καταβάλλει πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες.


Σημαντικό πρόβλημα είναι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ρόμπες, γάντια, φόρμες που διατίθενται με το σταγονόμετρο λόγω έλλειψης). Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η σωρεία κρουσμάτων στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε καραντίνα, στοιχειώδεις λειτουργίες να παρακωλύονται, όπως, για παράδειγμα, η προμήθεια υλικού, τα εξιτήρια, ακόμα και οι προσλήψεις των επικουρικών!

Η δυνατότητα αντιμετώπισης του ιού δεν είναι εξασφαλισμένη για όλους

-- Ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την αντιμετώπιση ενός ιού που είναι άγνωστος...

-- Δεν αμφισβητούμε τη δυσκολία αντιμετώπισης ενός νέου ιού, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε βασικά πράγματα, όπως ο χρόνος επώασης, η διείσδυση στον ανθρώπινο οργανισμό και ο τρόπος μετάδοσης, η νοσηρότητα και η θνητότητα. Αλλά είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η δυνατότητα αντιμετώπισης του ιού, νοσηλείας και χορήγησης αγωγής ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι καταστροφικές συνέπειες, δεν είναι αυτονόητη και εξασφαλισμένη για όλους.

Τα υπάρχοντα κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι μεγάλα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Είναι φαιδρό το γεγονός ότι ενώ δεν γίνονται προσλήψεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ζήτησε από συνταξιούχους γιατρούς - παρεμπιπτόντως, εκ των πραγμάτων αυξημένου κινδύνου λόγω ηλικίας - να επιστρέψουν προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν. Τα νοσοκομεία γέμιζαν με φορεία, οι όροφοι των κλινικών είχαν διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ τις μέρες προ κορονοϊού! Η κατάσταση είναι τώρα δραματικά χειρότερη, αφού με βάση τα έως τώρα στοιχεία 20% των κρουσμάτων θα χρειαστεί νοσηλεία λόγω σοβαρής συμπτωματολογίας και 5% κλίνη ΜΕΘ και διασωλήνωση λόγω κρίσιμης κατάστασης.

Καθυστερημένα και ευκαιριακά μέτρα

-- Τελικά πόσο «έγκαιρα» και «επαρκή» είναι τα μέτρα που παίρνονται από το κράτος;

-- Αποδεχόμαστε τα μέτρα περιορισμού των επαφών και μετακίνησης, αγωνιούμε για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, αγανακτούμε με το γεγονός ότι ως υγειονομικοί ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα τεράστια κενά και τις εγκληματικές ελλείψεις και κινδυνεύουμε να νοσήσουμε περισσότερο απ' όλους.

Θυσιάζουμε άδειες, ρεπό και πολλοί δεν μπορούν να λάβουν και την άδεια «ειδικού σκοπού», αλλά δεν θα σιγήσουμε και απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα γιατί δεν πρέπει να ξαναζήσουμε παρόμοια εμπειρία, όπως βιώσαμε με τις πυρκαγιές στο Μάτι και την έλλειψη ειδικών μονάδων.

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθυστερημένη κι ευκαιριακή, καθώς στο σύστημα Υγείας απουσιάζουν εφεδρείες τέτοιες σε προσωπικό, υποδομές, κλίνες που να αντέχουν να καλύψουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία φυσική καταστροφή, κάτι που στον καπιταλισμό κοστίζει!

Κάθε φορά που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι τελείως εκτεθειμένοι. Αντί λοιπόν να σχεδιάζεται και να αναπτύσσεται ένα σύστημα Υγείας με βάση τις ανάγκες, γίνεται το αντίστροφο. Κουτσουρεύονται και συμπιέζονται οι ανάγκες με βάση το υπάρχον τελείως ανεπαρκές σύστημα Υγείας.

Γι' αυτό μέσα από την όλη κατάσταση αναδεικνύονται η σημασία και η αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη των υγειονομικών, μαζί με όλο το λαό, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πρωτοβάθμια ανάπτυξη.

Μόνο ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που θα ιεραρχούσε ψηλά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα αξιοποιούσε τα επιτεύγματα της επιστήμης θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τέτοια φαινόμενα και θα λειτουργούσε έγκαιρα και σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, ή και άλλων καταστροφικών γεγονότων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφυκτιούν πάλι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα (2021-10-28 00:00:00.0)
Εξαρση κρουσμάτων στη Στερεά - στα όριά τους τα νοσοκομεία (2021-03-10 00:00:00.0)
Ενταση της πάλης (2021-03-02 00:00:00.0)
Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα (2020-11-24 00:00:00.0)
Στα όριά τους οι μονάδες Υγείας, λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ (2020-11-12 00:00:00.0)
Προκλητικό παραλήρημα ενάντια στις διαδηλώσεις (2020-10-03 00:00:00.0)