ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλέσματα διευθετήσεων με «πατρόν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020

Το επικίνδυνο για το λαό και χρεοκοπημένο παραμύθι ότι η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δρομολογούν επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, διασφαλίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια του λαού, επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών», στο φόντο της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Μια μόλις μέρα, αφότου η ευρωενωσιακή αποστολή «Irini» στην Κεντρική Μεσόγειο που όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ως τάχα «ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα»... κράτησε το «φανάρι» για τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός επέμεινε και χτες να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ως τάχα «ασπίδα» για τη χώρα το γεγονός πως κάθε πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι πρόβλημα Τουρκίας - ΕΕ «καθώς μεταφέρει πίεση στα εξωτερικά της σύνορα».

Το πρόβλημα ως λύση παρουσίασε και σε ό,τι αφορά τα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπου κρύβοντας τις πλάτες που κάνει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, όσο και το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στη νότια πτέρυγά του, επανέλαβε ότι ο οργανισμός είναι «σημαντικός πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας» και για αυτό τάχα δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις όταν μια χώρα - μέλος του προκαλεί προβλήματα και ένα άλλο κράτος - μέλος του πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για «δύσκολη σχέση» με την Τουρκία, την οποία κατηγόρησε πως επιδεικνύει «εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά ειδικά τους τελευταίους μήνες», παραπέμποντας στο τουρκολυβικό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ, το οποίο χαρακτήρισε «άκυρο», φέρνοντάς το σε αντίθεση με την αντίστοιχη συμφωνία που η κυβέρνηση υπέγραψε την Τρίτη με την Ιταλία. Κείμενο που, όπως τόνισε, είναι σε «πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο τρόπος που λύνουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να πείσουμε όλους ότι αυτός είναι ο τρόπος να συμπεριφερόμαστε, όχι μέσω μονομερών επιθετικών κινήσεων».

Ενώ στο «διά ταύτα», τη δρομολόγηση δηλαδή των σχεδίων συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «πάντα ανοικτή για διάλογο για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών μας. Και μπορούμε να έχουμε μια έντιμη συζήτηση. Και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμε και να πάμε σε ό,τι ορίσουμε ως διαφορά ακόμα και σε ένα Διεθνές Δικαστήριο όπως στη Χάγη». Εστειλε, ακόμα, μήνυμα ότι οι αστικές τάξεις των δύο χωρών έχουν «κοινά συμφέροντα» και είναι «καταδικασμένες» να ζήσουν μαζί.

Εξάλλου, ο Μητσοτάκης είχε χτες τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, όπου έλαβε μέρος και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Γ. Μπορέλ, στο επίκεντρο της οποίας, πέρα από την προπαρασκευή της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19/6, βρέθηκε κατά την κυβέρνηση και η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ φέρεται να έγινε συζήτηση και για την... «αποτελεσματικότητα» της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης της ΕΕ «Irini» στα ανοικτά της Λιβύης.

Προηγούμενα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Επισήμως, συνομίλησαν για τις «τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό» τους.

«Γαργάρα» οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ντ. Τσαβούσολγου (βλέπε και διπλανό θέμα), πως η συμφωνία είναι «θετική για εμάς και μας δίνει το δίκαιο για τη Συμφωνία μας με τη Λιβύη», απαντούσε πως «η συμφωνία με την Ιταλία είναι πολύ σημαντική και ως τέτοια θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για τις συζητήσεις που θα έχουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας». Πρόσθετε δε πως «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Ως προς τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, να καταγραφούν και διαρροές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, που κάνοντας ότι... δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έλεγαν πως η ικανοποίησή του «για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, (...) σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου». «Βεβαίως συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. Για τις δηλώσεις, δε, Τσαβούσογλου περί μειωμένης επήρειας ελληνικών νήσων, από το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλούν για «ανακρίβειες», προσθέτοντας ότι «θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας», το οποίο, να σημειωθεί, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές συμφωνίες και ασκήσεις τα νέα κομμάτια στο «παζλ» (2022-10-27 00:00:00.0)
Μύθοι (2020-06-10 00:00:00.0)
Βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-03-31 00:00:00.0)
Εχει χρεοκοπήσει η πολιτική συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου (2020-03-26 00:00:00.0)
Στενότερη συνεργασία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2014-11-11 00:00:00.0)