Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στρατιωτικές συμφωνίες και ασκήσεις τα νέα κομμάτια στο «παζλ»

Στρατιωτικές συμφωνίες υπέγραψαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη αξιωματούχοι της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, πριν καλά - καλά συμπληρωθεί μήνας από τα νέα μνημόνια που υπέγραψαν στη λιβυκή πρωτεύουσα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, βάσει του απαράδεκτου «τουρκολιβυκού συμφώνου» και της ΑΟΖ που όρισαν τον Νοέμβρη του 2019.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον έναν εκ των δύο Λίβυων παράλληλων πρωθυπουργών, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σε δελτίο Τύπου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά αναφέρεται ότι η μία συμφωνία αφορά τη βελτίωση των ικανοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης και η άλλη πρωτόκολλα εφαρμογής σχετικά με την «τουρκολιβυκή συμφωνία ασφαλείας» που υπεγράφη το 2019, παράλληλα με το «τουρκολιβυκό σύμφωνο», περί οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Πληροφορίες συμβούλων του Ντμπεϊμπά ανέφεραν ότι στις συμφωνίες υπήρχε αναφορά σε αγορά περίπου 70 τουρκικών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, τύπου «Bayraktar», και στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Συναντίληψη» με τις ΗΠΑ για τη ΝΑΤΟική συνοχή

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» και αναφερόμενος και στην πρόσφατη επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι «επιβεβαιώθηκε η πλήρης συναντίληψη του περιβάλλοντος και των όσων γίνονται στο διεθνές σκηνικό, μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ», καθώς και ότι οι «σύμμαχοι» της ντόπιας αστικής τάξης «αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για τη Συμμαχία να υπάρχει ησυχία σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου, σε αυτήν την πλευρά της Συμμαχίας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», συνθήκη στον βωμό της οποίας δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλωστε η «συναντίληψη» με τις ΗΠΑ αφορά και την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, μεταξύ άλλων με την αποστολή πρόσθετων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Για τα δε Ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον τ/σ «Open» είπε πως «η πάγια θέση της Ελληνικής Πολιτείας είναι ότι δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας. Και τα 12 μίλια είναι ένα τέτοιο αναφαίρετο δικαίωμά μας. Βασίζεται, άλλωστε, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αξιοποιήσαμε αυτό το δικαίωμα για να κάνουμε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο. Από κει και πέρα έχουμε αποδείξει ότι πάντοτε, με πολύ σώφρονα και αποτελεσματικό τρόπο, κάνουμε οτιδήποτε είναι καλό προς όφελος της χώρας», χωρίς ουσιαστικά να δώσει διευκρινίσεις για τον αν και πότε επίκειται τέτοια επέκταση. Αλλωστε η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζουν τις μέρες αυτές ως «πανάκεια» το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων, κρύβοντας όμως ότι αυτού του είδους οι επιλογές δεν μπορούν να εξαλείψουν τις αιτίες των ανταγωνισμών και των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα τις οξύνουν, υπηρετώντας σε κάθε περίπτωση σχέδια ενεργειακών και άλλων μονοπωλίων. Εξ ου και στο τραπέζι των παζαριών «υπενθυμίζουν» τις μέρες αυτές ότι για το Αιγαίο έχει συζητηθεί «ευέλικτο» εύρος χωρικών υδάτων.

Στο μεταξύ, και χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και συγκεκριμένα σε 27, μία εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο.

Κινητικότητα με επίκεντρο και την Κύπρο

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο του παιχνιδιού που παίζουν στην ευρύτερη περιοχή, έστειλαν 4 μαχητικά F-22, που έχουν μετασταθμεύσει το τελευταίο διάστημα στη βάση τους στη Σούδα, να πετάξουν πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία στην Κύπρο, με βάση ΝΟΤΑΜ που αιτήθηκε η Ουάσιγκτον και χορήγησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τον κόλπο της Αμμοχώστου, μέχρι 4 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν άδεια για διεξαγωγή της άσκησης με ρηματική διακοίνωση, μέσω της πρεσβείας τους, προς το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας το λεγόμενο «Τουρκικό Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων» των Κατεχομένων.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο διάστημα μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του «East Med Act», του αμερικανικού νόμου για την αύξηση του αμερικανικού «αποτυπώματος» στην περιοχή, απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.

Την ένταση των διεργασιών με επίκεντρο την Κύπρο ανέδειξε και η συζήτηση που έγινε προχτές στην κυπριακή Βουλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και Αμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι η Τουρκία - για την οποία ιδρύθηκε στο ΥΠΕΞ ειδικό τμήμα, όπως είπε - «έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο, γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα δε με τα σχετικά εκτενή ρεπορτάζ, πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και να ασκεί μια «εντονότατη» εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεών της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμα ότι στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων», εξηγώντας ότι «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας κ.ο.κ.». Ειδικά για τις τρέχουσες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, είπε ότι η Τουρκία «έχει δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αναφερόμενος στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και γι' αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως η άρση του εμπάργκο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Χ. Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τη συμφωνία για την Πύλα (2023-10-12 00:00:00.0)
Η Κύπρος εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2022-09-20 00:00:00.0)
«Πρόσκληση» στην Τουρκία, από κυβερνητικό εκπρόσωπο (2007-09-15 00:00:00.0)
Βέτο στο κεφάλαιο για ενέργεια (2007-06-16 00:00:00.0)
Αμερικανική παρέμβαση για τα κοιτάσματα πετρελαίου (2007-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ