Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεράνω όλων οι «δημοσιονομικοί στόχοι» που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες

INTIME NEWS

Με διαβεβαιώσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για συγκρατημένη «παροχολογία» προς τον λαό, στην προεκλογική περίοδο, άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται - σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο - να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022 αλλά και για το 2023», είπε, κάνοντας σαφές ότι ακόμα κι αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή όσα επιπλέον ανακοινωθούν - και τα οποία δεν απαντούν καν στις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών - θα περνούν από την κρησάρα των «δημοσιονομικών στόχων», πάντα όπως ορίζονται από το κεφάλαιο. Οπως είπε, «είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», κάτι που έγινε απομυζώντας μέσω των άδικων φόρων τον λαό. Αλλωστε, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2022 τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει πάνω από 40 δισ. ευρώ σε φόρους, 5 δισ. περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο αποτρόπαιο έγκλημα με τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό. Χαρακτήρισε «μάστιγα της εποχής» τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, η οποία ωστόσο έχει άμεση σχέση με τις σάπιες αξίες του καπιταλισμού που υπηρετούν, όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Επέμεινε δε ότι τα εγκλήματα αυτά «εξιχνιάζονται πια από την αστυνομία. Αναδεικνύεται πλήρως η σοκαριστική τους διάσταση, σε απόλυτη συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα. Ολοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ωστόσο, τίποτα νεότερο δεν προέκυψε από την κυβέρνηση για τις ελλείψεις κρατικών δομών προστασίας και στήριξης των παιδιών, για τις ελλείψεις ψυχολόγων στα σχολεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «έχουν γίνει πράγματα σε αυτόν τον τομέα: Εχουμε περισσότερους ψυχολόγους, περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς, έχουμε περισσότερες δομές. Πολύ σημαντικό: Διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας».

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε και στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών, όπου αναλώθηκε σε διαπιστώσεις όπως: «Εχουμε εντοπίσει πια πού είναι οι δυσκολίες, η γραφειοκρατία η οποία συχνά μπλοκάρει τον συντονισμό. Πολλές φορές λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, λείπει η εγρήγορση ώστε σε μία οικογένεια με δυσκολίες να εξετάζονται και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, απουσιάζει ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης», παραπέμποντας σε συζήτηση επί του Σχεδίου στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

Παρουσιάζουν ...προγράμματα στέγης ενώ ξεσπιτώνουν με πλειστηριασμούς

Το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εργασίας. Και από τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις προπαγανδιστικές κορόνες των υπουργών για δήθεν «γενναία προγράμματα», ύψους 1,74 δισ. ευρώ, κρύβεται η στρατηγική της ακόμα πιο αποφασιστικής προώθησης της στρατηγικής για την εμπορευματοποίηση της στέγης, μέσα από την ενίσχυση των μονοπωλίων του κατασκευαστικού τομέα και των τραπεζών. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν διστάζει σε αυτήν την κατεύθυνση να αξιοποιήσει την περιουσία που έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ (ΔΥΠΑ), όπως και μέρος του αποθέματος ακινήτων (οικοπέδων) που διαθέτει.

Παρά δε την προσπάθεια των προπαγανδιστικών επιτελείων να «φουσκώσουν» το πρόγραμμα, είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δράσεις αφορούν μόλις 137.000 πολίτες!

Μάλιστα το «βαρύ πυροβολικό» του όλου εγχειρήματος, δηλαδή το πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια, ύψους 500 εκατ. ευρώ, περιορίζεται για 10.000 «ωφελούμενους» (5.000 κατοικίες) και αυτοί θα κατευθύνονται για δανεισμό, δηλαδή θα βγουν χρεωμένοι στις τράπεζες. Αυτό το πρόγραμμα θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ύψος του δανείου θα φτάνει μέχρι τα 150.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο ποσό θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε απευθείας δανεισμό στις τράπεζες, με όλα τα παρεπόμενα... Αλλωστε και η χρηματοδότηση του προγράμματος στηρίζεται στις τράπεζες, καθώς από τα 500 εκατ. τα 125 εκατ. θα προέλθουν απ' αυτές, ενώ τα υπόλοιπα 375 εκατ. θα καλυφθούν από τις εισφορές των εργαζομένων μέσω των αποθεματικών της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ/ΟΕΚ). Γίνεται λοιπόν φανερό ότι όλο το βάρος φορτώνεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της ΔΥΠΑ, που χρηματοδοτείται από τις εισφορές τους.

Και όλα αυτά όταν, στον αντίποδα, καθημερινά εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους, που έχουν περάσει στα κοράκια των funds, και το 2023 προγραμματίζονται άλλοι 40.000 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών!

Την ίδια στρατηγική υπηρετεί και το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή», το οποίο υλοποιεί τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσα από την παραχώρηση σε ιδιώτες οικοπέδων από τον πρώην ΟΕΚ, από την περιουσία δηλαδή των εργαζομένων. Με τις συμπράξεις αυτές οι κατασκευαστικές θα χτίσουν κατοικίες και τις μισές θα τις νοικιάζουν σε νέους «βάσει οικονομικών κριτηρίων», ενώ τους υπόλοιπους χώρους και μέχρι 60% θα τους αξιοποιούν εμπορικά οι ίδιοι οι ιδιώτες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ