Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ηρωικές σελίδες του ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει

Με επιτυχία η πεζοπορία της ΤΟ Ανατ. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στα αντάρτικα λημέρια του Χορτιάτη

Η τιμητική πλακέτα για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Καραϊσκάκη (Κώστα Λουτζιούδη)
Η τιμητική πλακέτα για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Καραϊσκάκη (Κώστα Λουτζιούδη)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Η εκδήλωση περιελάμβανε πεζοπορία στα αντάρτικα λημέρια του Χορτιάτη και τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Καραϊσκάκη (Κώστα Λουτζιούδη) στον χώρο που δολοφονήθηκε μαζί με άλλους δύο αντάρτες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σίμος Ιορδανίδης, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. «Η συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, ο αγώνας του και όλες οι ηρωικές σελίδες της Ιστορίας που έχει γράψει ο λαός μας, αποδεικνύουν ένα χρήσιμο και βασικό συμπέρασμα: Οταν ο λαός το αποφασίσει, όταν πιστέψει στη δύναμή του και πάρει την κατάσταση στα χέρια του, τότε ναι μπορεί να νικήσει! Το παράδειγμα του ΕΛΑΣ, όπως και του ΔΣΕ στη συνέχεια, για εμάς αποτελεί πηγή έμπνευσης, όταν άλλους τους τρομοκρατεί. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου, των παραγωγών του πλούτου, αποτελεί πηγή έμπνευσης, ενώ για τους κηφήνες που ζουν από τη δουλειά των πολλών, είναι πηγή ανησυχίας. Κόντρα σε όσους επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν ή να παραχαράξουν την Ιστορία, οι κομμουνιστές δίνουμε τη μάχη, ώστε αυτή να μείνει ζωντανή, να μάθουν οι νεότερες γενιές για την ιστορία του τόπου.


(...) Εδώ, στον Χορτιάτη, σε όλη αυτή την περίοδο οι κάτοικοι της περιοχής δεν έσκυψαν το κεφάλι, συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή στην Αντίσταση, στον αγώνα για λευτεριά. Στα χρόνια της Κατοχής ο Χορτιάτης είχε περίπου 3.000 κατοίκους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έδωσαν τη μάχη μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, που ήταν οι κυρίαρχες αντιστασιακές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανέδειξε ότι «σηματοδοτούν την ένταση της αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς. Οχι μόνο για τον λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης, αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου, που ήδη πληρώνουν το βαρύ κόστος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Η προσάρτηση των κατακτημένων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία και η αμερικανοΝΑΤΟική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι με βαρύ οπλισμό και άλλα μέσα, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους λαούς».

Και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, για να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ