Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Επιδιώκει «συνθήκη ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν έως το τέλος του έτους

Η Αρμενία σκοπεύει να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τα τέλη του έτους, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Πασινιάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Αρμενία βρίσκεται σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Αζερμπαϊτζάν από τις αρχές του χρόνου με διαμεσολάβηση της ΕΕ, ενώ παράλληλα συχνά σημειώνονται ένοπλα επεισόδια στα σύνορα. Ταυτόχρονα, τα δυο κράτη έχουν υπογράψει και τριμερείς συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, η ΕΕ έστειλε εμπειρογνώμονες στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για να συμβάλλουν στην οριοθέτηση των συνόρων.

«Η κυβέρνηση και εγώ θα κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε ρεαλιστική» την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης πριν το τέλος του 2022, σημείωσε ο Πασινιάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο οριοθέτησης των συνόρων θα ολοκληρωθεί πριν από την υπογραφή της συνθήκης.

Ανέφερε επίσης ότι στην Πράγα - στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχ. Αλίεφ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ «συμφωνήσαμε ότι η οριοθέτηση των συνόρων θα γίνει με βάση τα σύνορα του 1991, επομένως είναι ρεαλιστικό, γιατί αυτά τα σύνορα είναι γνωστά».

Η Αρμενία θα δεχτεί επίσης να παραχωρήσει εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και ο Πασινιάν κάλεσε χτες σε έναν διάλογο «σε διεθνές επίπεδο μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ (σ.σ. του θύλακα που ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος του Αρμένιοι αυτονομιστές) και του Αζερμπαϊτζάν». Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να υπάρχουν ορατοί μηχανισμοί για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Στο μεταξύ, ο Ν. Πασινιάν ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, στο Σότσι στις 31 Οκτώβρη, με θέμα την «ασφάλεια και σταθερότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», καθώς «έχουν συσσωρευτεί πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να ανταλλάξουμε ιδέες, εξηγήσεις, ερωτήσεις».

Παράλληλα, το Ερεβάν κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Ο CSTO είχε στείλει ομάδα παρατηρητών μετά τα αιματηρά επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν του Σεπτέμβρη, ωστόσο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να συζητήσει τα αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία θα αποσύρει στρατιώτες και συνοριοφύλακες από την Αρμενία (2024-05-10 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο (2023-09-28 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο «αξιόπιστου συμμάχου» της Αρμενίας... (2023-09-27 00:00:00.0)
Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός του αυτονομιστικού θύλακα (2023-02-24 00:00:00.0)
Η Αρμενία προτείνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» (2022-11-11 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε Μόσχα και Βρυξέλλες ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο (2022-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ