Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός του αυτονομιστικού θύλακα

Εν μέσω οξυμένης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας και επαφών με το Γερεβάν και το Μπακού

Ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, απέπεμψε τον πρωθυπουργό της αυτονομιστικής κυβέρνησης, Ρούμπεν Βαρντανιάν, εν μέσω όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και συνολικά για τη γεωπολιτική επιρροή στον Νότιο Καύκασο.

Στο μεταξύ, τα παζάρια, οι επίσημες και ανεπίσημες επαφές αξιωματούχων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την υπογραφή «συνθήκης ειρήνης» και την οριοθέτηση των συνόρων τους με διαμεσολάβηση της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, εντείνονται τους τελευταίους μήνες.

Ο Βαρντανιάν, ένας δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, είχε συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν για τον ρόλο που διαδραματίζει η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν από Αζέρους «ακτιβιστές», τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Οι αυτονομιστές αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή αν δεν ξανανοίξει ο δρόμος και ο Πασινιάν επέκρινε τη Ρωσία, επειδή δεν κάνει αρκετά για να αρθεί ο αποκλεισμός.

Τον Γενάρη, ο Βαρντανιάν είπε ότι η «μάταιη» κριτική σε βάρος της Μόσχας το μόνο που κάνει είναι να βοηθά το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού, από την άλλη, χαρακτήριζε τον Βαρντανιάν «εμπόδιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να μιλήσει στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό τον όρο ότι θα φύγει από τον θύλακα ο Βαρντανιάν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα κατείχε και ρωσικό διαβατήριο.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Πασινιάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Στο μεταξύ, προχτές το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να βάλει τέλος στον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη και «να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων».

Οι δύο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες του Καυκάσου είχαν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας την παρέμβασή του. Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση» μέσω του αποκλεισμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι και παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ