ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του εισοδήματος και για μέτρα προστασίας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο, Κέρκυρα και Ρόδο τις προηγούμενες μέρες

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Κέρκυρα
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις συνεχίζουν σωματεία στον Τουρισμό και συνδεδεμένους με αυτόν κλάδους να παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, εποχικοί σε αεροδρόμια, τουριστικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις παραμένουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς δουλειά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς κανένα εισόδημα.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, καθώς και σε άλλους κλάδους που συνδέονται με τον Τουρισμό. Πρόκειται για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς έχουν βρεθεί στην ανεργία ενώ είναι παράλληλα αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο στήριξης. Σε πολλές περιπτώσεις, καλούνται να επιβιώσουν με μηδενικό εισόδημα, ενώ η επιστροφή τους στη δουλειά είναι απίθανο να γίνει πριν την επόμενη σεζόν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα με επείγοντα αιτήματα για την προστασία των εποχικών εργαζομένων στους εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.

Ηράκλειο
Στο μεταξύ, η αγανάκτηση των εργαζομένων ξεχείλισε όταν παρακολούθησαν την «απάντηση» που έδωσε ο υπουργός Εργασίας την ώρα της κινητοποίησής τους σε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την ανάγκη μέτρων προστασίας για τους εποχικούς. «Η κυβέρνηση έδειξε "live" το πραγματικό της πρόσωπο», σημειώνει η Ενωση και προσθέτει: «Είναι γελασμένος και ο υπουργός και η κυβέρνησή του ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εμείς οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού που αποτελεί τη "βαριά βιομηχανία της χώρας", όπως συχνά αναπαράγει. Στις πλάτες μας παράχθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να μας μετατρέψει σε επαίτες για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας».

Με κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του νησιού συνεχίστηκαν την Παρασκευή το πρωί οι πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, καθώς και επιχειρησιακών σωματείων. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στην είσοδο του αεροδρομίου, με πανό και ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους τουρίστες για τους λόγους της κινητοποίησης και τα αιτήματά τους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, η Αλεξάνδρα Μπαλού, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία θα εκτιμήσουν τις επόμενες μέρες τον κύκλο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους, με στόχο την οργάνωση απεργίας στις 4 Σεπτέμβρη στο νησί.

Με διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Ρόδου διεκδίκησε την απαλλαγή των ανέργων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο από τα δημοτικά τέλη, στο πλαίσιο των αιτημάτων του για την ανακούφιση και την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, δεν είχε συμπεριληφθεί κανένα θέμα που να αφορά την ανακούφιση των εργαζομένων της περιοχής, ενώ χρειάστηκε η αποφασιστική στάση των εργαζομένων προκειμένου να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπό τους. «Οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από τους τουρίστες στο νησί», τονίζει η Επιτροπή και εξηγεί πως οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να επιβιώσουν άλλοι χωρίς εισόδημα, άλλοι με ορισμένα ψίχουλα, αντιμετωπίζοντας το «κυνηγητό» από τις εταιρείες παροχής ρεύματος και τις τράπεζες. Η απάντηση της δημοτικής αρχής στα παραπάνω δόθηκε με «ευχολόγια» και παραπέμποντας το θέμα σε «συνομιλίες» με τους «θεσμοθετημένους» εκπροσώπους των εργαζομένων. «Επειδή τον αγώνα μας τον θρέφει η ανάγκη για ζωή με αξιοπρέπεια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραιτηθούμε», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή και τονίζει ότι ο αγώνας για μέτρα ανακούφισης και αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό θα συνεχιστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (2021-02-12 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (2021-01-28 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα (2020-07-31 00:00:00.0)
Αποκάλυψαν την κοροϊδία της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς καμία στήριξη χιλιάδες εργαζόμενους (2020-06-26 00:00:00.0)
Χάλασαν τη μόστρα της γιορτής (2013-09-28 00:00:00.0)