ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλιές πιέσεις γνωστές αμερικανικές συνταγές... .
Πέμπτη 3 Γενάρη 2002

Associated Press

Συντρίμμια έχουν αφήσει τα ισραηλινά τανκς
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την κουτάλα στο καζάνι που βράζει αναμένεται να αναμοχλεύσει και πάλι, από σήμερα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι που καταφθάνει στην περιοχή για τετραήμερη επίσκεψη και επαφές με την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, Πολ Πάτιν, ο ε.α. στρατηγός Αντονι Ζίνι θα ζητήσει απ' τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, να προχωρήσει στη διάλυση στρατιωτικών οργανώσεων, ενώ θα «πιέσει» τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να χαλαρώσει τη δέσμη απαγορεύσεων και περιορισμών έναντι των Παλαιστινίων. «Ο σκοπός της αποστολής θα είναι η επίτευξη μιας εκεχειρίας και η προώθηση διαφόρων βημάτων που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, αναφερόμενος στην επάνοδο του Αντονι Ζίνι σε Ισραήλ και στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη απ' τις 16 Δεκέμβρη...

Η «κόντρα» Σαρόν- Κατσάφ...

Η άφιξη του Α.Ζίνι στην περιοχή σημειώνεται ενώ προχτές ο Αριέλ Σαρόν μπλόκαρε πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Μος Κατσάφ στο κοινοβούλιο των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη για την κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας ενός έτους. Σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Σαρόν έσπευσε να «πληροφορήσει» τον Κατσάφ πως αντιτίθεται σφόδρα σ' αυτή την πρόταση, «η οποία είναι μια δολοπλοκία δημοσίων σχέσεων με την υπογραφή του Αραφάτ, θύμα της οποίας έπεσε ο πρόεδρος»!

Η απάντηση απ' το προεδρικό γραφείο ήρθε με τη μορφή της ακόλουθης λιτής πλην «γεμάτης νόημα» ανακοίνωσης:«Η προεδρία λυπάται για τον τόνο της αντίδρασης του πρωθυπουργικού γραφείου, ένας τόνος που είναι και πρωτοφανής και ακατάλληλος, και αφορά μία πρόταση που αξίζει σοβαρής συζήτησης».

Εισβολών και συλλήψεων συνέχεια...

Associated Press

Συγκέντρωση οπαδών της Φατάχ
Πέρα απ' την εκτόξευση «βελών» ανάμεσα στο πρωθυπουργικό και προεδρικό γραφείο του Ισραήλ, την Τρίτη ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στο χωριό Κουαμπατάγια της Δυτικής Οχθης και συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους, εκ των οποίων ο ένας ανακοινώθηκε πως ήταν μέλος της «Χαμάς». Στη δε Λωρίδα της Γάζας, μονάδες της μυστικής ισραηλινής αστυνομίας συνέλαβαν μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε παλαιστινιακή συνοικία νότια οικισμού Εβραίων εποίκων στο Νετζαρίμ.

Και χτες, μέλη της ισραηλινής αστυνομίας συνέλαβαν τον πρόεδρο της «Ενωσης Παλαιστινιακών Επιτροπών Ιατρικής Βοήθειας» Μουσταφά Μπαργκούθι με το πρόσχημα πως «δεν είχε τη νόμιμη άδεια εισόδου στο Ισραήλ». Τον άφησαν ελεύθερο μετά από κράτηση μερικών ωρών σε περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Αραφάτ: «Με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ»...

«Το παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την ιερή Ιερουσαλήμ δε θα είναι μόνον μία προϋπόθεση για την ειρήνη, αλλά και κυρίαρχο γεγονός για την περιφερειακή, αλλά και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα»... υπογράμμισε ο Γιάσερ Αραφάτ στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στις πλατιές, μαζικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε Γάζα, Δυτική Οχθη και Λίβανο με αφορμή την 37η επέτειο από την έναρξη δράσης της «Φατάχ» κατά του Ισραήλ.

«Εχουμε τη βάσιμη ελπίδα στις καρδιές μας πως θα υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία σε όλα τα κτίρια, τα τζαμιά και τις εκκλησίες της Ιερουσαλήμ, της πρωτεύουσας του ανεξάρτητου κράτους μας», είπε σε άλλο σημείο ο Γιάσερ Αραφάτ, σημειώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να ιδρυθεί σε εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

«Ορισμένοι στο Ισραήλ εξακολουθούν να μη θέλουν να δουν αυτό το γεγονός και θεωρούν ότι τα τεθωρακισμένα, τα ελικόπτερα και οι μπουλντόζες είναι ο μόνος τρόπος, για να συνδιαλέγονται με τον παλαιστινιακό λαό», κατέληξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, δεχόμενος τις επευφημίες πολλών χιλιάδων...

Την αμέριστη υποστήριξή τους στον Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασαν και περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι του Λιβάνου, στο προσφυγικό στρατόπεδο Ρασιντίγιε, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μακροημέρευση στον Αραφάτ»,«Σε στηρίζουμε μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματός μας», «Η Παλαιστίνη θα νικήσει». Η συγκέντρωση για την 37η επέτειο έναρξης δράσης της «Φατάχ» στο Ρασιντίγιε θεωρήθηκε η μεγαλύτερη και η μαχητικότερη συγκέντρωση στο Λίβανο των τελευταίων 20 χρόνων!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν την απέλαση (2003-09-13 00:00:00.0)
Με το πιστόλι στον κρόταφο ο Αραφάτ (2002-03-30 00:00:00.0)
Ακατάπαυστες ισραηλινές επιθέσεις (2002-02-22 00:00:00.0)
Μεγαλειώδης η τελευταία «επιστροφή» στην Ιερή Πόλη (2001-06-02 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν προκλήσεις και κατηγορίες (1997-05-22 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν προκλήσεις και κατηγορίες (1997-05-22 00:00:00.0)